Την πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο εντόπισαν κατά την πρωινή τους περιπολία τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας οι εθελοντές του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ». Η φωλιά βρίσκεται μπροστά από την τοποθεσία Βουνάκι και ήδη η ομάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της.

Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, βρίσκεται ένα από τα πιο εκτεταμένα αμμοθινικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα και φιλοξενούνται κάθε χρόνο πάνω από 100 εθελοντές, όπου δραστηριοποιούνται στην προστασίας και φύλαξη των φωλιών, αναπτύσσοντας επίσης προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών για τους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας στα νερά της Μεσογείου και του Ιονίου.
Εξάλλου, εδώ και περίπου 2 εβδομάδες, δεκάδες εθελοντές, Ελληνες και ξένοι, έχουν καταφθάσει στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας (σε Κυπαρισσικό, Ζάκυνθο και Κρήτη) για να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του Συλλόγου.

Σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου γίνεται μάλιστα έκκληση ώστε για την προστασία της περιοχής: «Ας περιορίσουμε την χρήση των οχημάτων μας στους δρόμους και όχι στις παραλίες, ας μην πετάμε τα απορρίμματά μας έξω από τους ειδικούς κάδους, ας μην ανάβουμε φωτιές μέσα στο δάσος και στην παραλία. Επίσης σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τα έπιπλα θαλάσσης μας και άλλα σταθερά αντικείμενα όταν απομακρυνόμαστε από την παραλία την νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα περιορίζεται περαιτέρω ο διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία του προστατευόμενου είδους Caretta Caretta».

Μοιράσου το άρθρο: