Καλαμάτα: Προβολή της ταινίας “Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι”

Προβολή της ταινίας “Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι” με πρωτότυπη ζωντανή αυτοσχεδιαζόμενη μουσική από τον Αρίωνα Γυφτάκη & ensemble, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ( 9 Ιουλίου ) στο Studio του Μεγάρου Χορού στις 21:00 μ.μ. σε μια συνεργασία του 3ου Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη.

Ένα από τα εικονικότερα αριστουργήματα στην ιστορία του σινεμά, «Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι [Das Cabinet des Dr Caligari]» (1919) του Robert Wiene κατάφερε να ταράξει το κοινό της εποχής του και να αλλάξει την κατεύθυνση του σινεμά ως μορφή τέχνης. Όλα τα σκηνικά και η ατμόσφαιρα της ταινίας σχεδιάστηκαν ακολουθώντας μια ακραία εξπρεσιονιστική φόρμα και η ταινία θεωρείται δικαιωματικά ως η πλέον εξπρεσιονιστική ταινία του σινεμά της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Στο τοπικό πανηγύρι μιας μικρής γερμανικής πόλης, ο υπνωτιστής Δρ. Καλιγκάρι παρουσιάζει στους περαστικούς τον υπνοβάτη Τσέζαρε, ο οποίος μπορεί δήθεν να προφητεύει το μέλλον κάθε ανθρώπου που τολμάει να τον ρωτήσει. Το βράδυ, ωστόσο, ο δόκτωρ ξυπνάει τον Τσέζαρε για να εκτελέσει τις διαβολικές εντολές του…

Η επιρροή της ταινίας στη μετέπειτα καλλιτεχνική δημιουργία είναι ανυπολόγιστη. Παρότι, ωστόσο, τα εφιαλτικά της σκηνικά και η βαριά δυσοίωνη ατμόσφαιρα ενέπνευσαν άμεσα άλλους δημιουργούς και κεντρικά ρεύματα του σινεμά (ταινίες τρόμου, νουάρ, γκόθικ κτλ.), η σκοτεινή αυτή ιστορία παραμένει ανατριχιαστική όσο λίγες.

Με γερμανικούς μεσότιτλους και ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Εισιτήριο 5 ευρώ

Η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα μιμηθεί μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό, καθώς και τον αυτοσχεδιασμό, τις έντονες γραμμές και γωνίες των εξπρεσιονιστών. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Thelonious Monk, Charles Mingus, Sam Rivers, Albert Ayler και Alban Berg, θα ακολουθήσει τη γωνιώδη, εξωστρεφή, μυστήρια και μελαγχολική αισθητική του φιλμ.

Gabriele Milozzi: άλτο και σοπράνο σαξόφωνο
Τζώρτζης Τσιρόπουλος: τενόρο σαξόφωνο
Ηλίας Καρκαβέλιας: κοντραμπάσο
Αρίωνας Γυφτάκης: κοντραμπάσο
Αναστάσης Γούλιαρης: τύμπανα

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας
Το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας δημιουργήθηκε και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 ως εξέλιξη και φυσική συνέχεια του masterclass βιολοντσέλου της Indira Rahmatulla, που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το καλοκαίρι του 2016 με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ και τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας – ΤΕΡΨΙΣ. Από τότε έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δύο φορές.

Ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του φεστιβάλ το 2017 προστέθηκαν πλάι στη νυν Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ και διδάσκουσα στο ετήσιο masterclass βιολοντσέλου, Indira Rahmatulla, ενθουσιωδώς ο διαπρεπής Γερμανός βιολονίστας Felix Froschhammer και η καταξιωμένη πιανίστρια Αλεξία Μουζά. Από τότε έχουν επισκεφτεί την Καλαμάτα για τα masterclass νέοι και νέες μουσικοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Κορέα, η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Στο συναυλιακό πρόγραμμα των προηγούμενων φεστιβάλ υπάρχον διεθνείς εκπαιδευτικές συνεργασίες και ανταλλαγές, όπως π.χ. με το Klezmagic Ensemble (Antre Foundation, Άμστερνταμ) και την ορχήστρα πνευστών Danubia Symphonic Winds (Αυστριακή Πρεσβεία – Ελληνοαυστριακό Πολιτισμικό Καλοκαίρι), αλλά και κοινές παραγωγές με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Τέλος, στις συναυλίες των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας έχουν εμφανιστεί γνωστά σύνολα όπως π.χ. το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio του Δημήτρη Κούντουρα, το Arionas Gyftakis’ Jazz Quartet κ.α.

Home

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος