Καλαμάτα: Σεμινάριο για την ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη.

Ένας κύκλος διαλέξεων με θέμα την Εξ-Ιστόρηση των Τεχνών στην Ευρώπη ξεκινά την Κυριακή(3 Νοεμβρίου), στις 18:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με τον Δρ. Νίκο Ξανθούλη.

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης, Συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, θα παρουσιάσει την ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη σε ένα σεμινάριο οκτώ δίωρων μαθημάτων που θα γίνεται μια Κυριακή κάθε μήνα, από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020.

Στην πρώτη παρουσίαση με τίτλο «Ελληνικό Κάλλος, Ρωμαϊκός Ρεαλισμός και Ήχος Αρχαιο-ελληνικός», θα απολαύσουμε την ζωγραφική, την γλυπτική και την αρχιτεκτονική της αρχαιότητας, αντλώντας από τις μαγικές τους εικόνες πρωτότυπους ήχους και μουσικά έργα που έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας. Από τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. με τις μετόπες του Θέρμου και τους πίνακες του Πιτσά έως την κατάρρευση του αρχαίου κόσμου τον 5ο αιώνα μ.Χ. και από τη μουσική του Πινδάρου μέχρι τον χριστιανικό ύμνο του 4ου μ.Χ. αιώνα, μας αποκαλύπτεται ένας κόσμος πρωταρχικά Ελληνικός με πολλά, όμως, τοπικά στοιχεία που τον μπολιάζουν και τον τρέφουν με νέες ιδέες και πρακτικές.

Μουσική, Ζωγραφική, Γλυπτική και Αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα έως σήμερα αλληλοεπηρεάζονται και αλληλογονιμοποιούνται. Κάθε εικόνα, κάθε αρχιτεκτόνημα αντιστοιχούν με συνέπεια σε συγκεκριμένα ηχητικά περιβάλλοντα.
Από την εικόνα στον ήχο και αντίθετα, από τον ήχο στην εικόνα, το μεγαλείο της Ευρωπαϊκής Τέχνης παρουσιάζεται με έναν πρωτόγνωρο τρόπο που συνδυάζει την απλότητα μιας παιδικής προσέγγισης με την αγωνία της σοφίας των μεγάλων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νίκος Ξανθούλης
Ο Νίκος Ξανθούλης σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Τάσο Κυπραίο από όπου έλαβε Δίπλωμα τρομπέτας με Α΄ Βραβείο το 1983. Με καθηγητές τους Μενέλαο Παλλάντιο, Διαμαντή Διαμαντόπουλο και Περικλή Κούκο πήρε τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Δίπλωμα Σύνθεσης με Α΄ Βραβείο επίσης. Στο Ωδείο Athenaeum με την Μαργαρίτα Δαλμάτη έλαβε Δίπλωμα Τσέμπαλου και το Βραβείο Ferruccio Vignanelli. Παράλληλα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (Πτυχίο Παντείου Πανεπιστημίου). Το 1994 ανεκηρύχθη διδάκτωρ της Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας με την διατριβή του πάνω στην φούγκα.

Είναι καθηγητής του Ωδείου Αθηνών στην τρομπέτα και τα Ανώτερα Θεωρητικά από το 1983 καθώς και κορυφαίος Α΄ τρομπετίστας της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984. Συμμετείχε στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1984 με διευθυντές τους Claudio Abbado και Yuri Simonov.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, Φιλαρμονική της Σόφιας, Συμφωνική της Τασκένδης, Καμεράτα, Συμφωνική του Τιεν Τζιν στην Κίνα κ.α.).

Υπήρξε Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας από το 1996 έως το 2003 Aπό το 2003 είναι Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή του έχουν παραγγείλει έργα (κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα το1995 και παιδική όπερα «το Δάκρυ του Φεγγαριού» το 1999). Έχει γράψει μουσική για το θέατρο («Ισμήνη» με την Ασπασία Παπαθανασίου το 2002 και «Ευμενίδες» με την Αννα Συνοδινού το 2004 (Φεστιβάλ Επιδαύρου). Έργα του παίζονται συχνά από τις ραδιοφωνίες πολλών χωρών, ενώ συχνά περιοδεύει κάνοντας διαλέξεις, ρεσιτάλ, επιστημονικές ανακοινώσεις, σεμινάρια στην Ευρώπη, Η.Π.Α., Καναδά, Κίνα.

Έχει εκδώσει πέντε προσωπικούς δίσκους: «Works by Greek composers» το1993, «ο Πληθυντικός Αριθμός» με την Κική Δημουλά το 2003 και το «Ανθολόγιο Δεκαετίας» το 2004. Το Νοέμβριο του 2004 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΚΕΔΡΟΣ το συμφωνικό παραμύθι «Ο Εγωιστής Γίγαντας» με την Croma Musica Sinfonietta του Μόντρεαλ και την παιδική χορωδία των ελληνικών σχολείων του Κεμπέκ το οποίο λανσαρίστηκε με μεγάλη επιτυχία στον Καναδά (Στις 10 Δεκεμβρίου του 2007 παίχθηκε από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής).

Το 2007 ο ΚΕΔΡΟΣ εξέδωσε σε βιβλίο και cd την καινούρια παιδική όπερα του Νίκου Ξανθούλη με τίτλο «ο Ευτυχισμένος Πρίγκηπας» για συμφωνική ορχήστρα, δύο σολίστ και παιδική χορωδία με την Αννα Συνοδινού αφηγήτρια.

Ερευνά την Αρχαία Ελληνική Μουσική επί τριάντα χρόνια. Έχει παρουσιάσει με το συγκρότημά του τα πρωτότυπα μουσικά σπαράγματα σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Boston University, Concordia University of Montreal, Otawa, Malardalens Universtiy of Sweden κ.ά.), στο Διεθνές Φεστιβάλ Σεράγεβο εκπροσωπώντας το ΥΠΠΟ, στην Ελληνοαμερικανική ένωση και σε σειρά μαθημάτων για παιδιά στην ΕΡΤ. Τον Ιούνιο του 2008 παρουσίασε στο πανεπιστήμιο του Σαλέρνο (Ιταλία) τη μελέτη του πάνω στην αρχαία ελληνική σάλπιγγα και το κοντσέρτο που έγραψε κατόπιν παραγγελίας του πανεπιστημίου με την ορχήστρα Camerata Strumentale.

Ο εκδοτικός οίκος Δαίδαλος – Ζαχαρόπουλος εξέδωσε το 2004 τις μεταφράσεις του των αρχαίων μουσικοθεωρητικών συγγραμμάτων των Κλεωνίδη, Αριστόξενου και Ανώνυμου του Bellermann μαζί με τη μελέτη του για την αρχαιοελληνική μουσική θεωρία υπό τον τίτλο «ΤΕΧΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ».

Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Υπηρέτησε ως αποσπασμένος επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Λαογραφίας το 2006-2007.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος