Στον προαύλιο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Σταδίου 64) θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων με τίτλο «…με φως καταμεσής του κόσμου…» συναυλία με το «Σωκράτης Σινόπουλος Quartet» την Τετάρτη (3 Ιουλίου) στις 9:15 μ.μ.

Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), ο Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο), ο Δημήτρης Εμμανουήλ (τύμπανα) και ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα) θα παίξουν επιλογές από τη δισκογραφία του κουαρτέτου με τον ξεχωριστό τρόπο που έχουν μέσω του αυτοσχεδιασμού και της διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ τους στη σκηνή να κάνουν κάθε συναυλία τους μία μοναδική μουσική εμπειρία.

Το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα του ήχου του που συνδυάζει τον αρχέγονο ήχο τη λύρας με το πιάνο τρίο έχοντας επιρροές από τις ελληνικές και συγγενείς μουσικές παραδόσεις, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, με ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που αντλούν έμπνευση τόσο από τον κόσμο της τζαζ, όσο και από αυτόν της σύγχρονης μουσικής.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τον τίτλο Eight Winds (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ με τον τίτλο Metamodal (ECM 2631) το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος λέει σχετικά: «Για εμένα το κουαρτέτο είναι η ιδανική ομάδα με την οποία μπορώ να εξερευνήσω καινούργιες συνθετικές ιδέες και νέες φόρμες, ενώ αυτό που εκτιμώ και απολαμβάνω περισσότερο είναι το ότι είμαστε σε θέση να κρατάμε τη σπίθα αναμμένη με τέτοιο τρόπο που κάθε συναυλία μας να μοιάζει σαν να είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε για να παίξουμε μουσική μαζί».

Σωκράτης Σινόπουλος – λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης – πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας – μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ – τύμπανα

Μοιράσου το άρθρο: