Τμήμα αγάλματος, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, προσπαθούσε να πουλήσει ένας 34χρονος από το Κορυφάσιο του δήμου Πύλου-Νέστορος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πληροφορίες ότι ο 34χρονος κατείχε παράνομα το άγαλμα και αναζητούσε αγοραστές για να το πουλήσει έναντι του ποσού των 350.000 ευρώ. Έτσι κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής, μετέβη στο νομό μας, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 34χρονο, τον παγίδευσαν και τον συνέλαβαν.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε σε αποθηκευτικό χώρο και κατασχέθηκε, τμήμα μαρμάρινου αγάλματος, το οποίο εξετάστηκε από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για αντικείμενο σπουδαίας αξίας, προερχόμενο από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο. Συγκεκριμένα, το τμήμα του συγκεκριμένου μαρμάρινου αγάλματος είναι αρχαϊκής περιόδου (6ος αιώνας πΧ) με έξεργο (προεξέχον) στοιχείο, που αναπαριστά νεανική μορφή και το πάνω μέρος του γυμνού κορμού του, με σωζόμενο ύψος 60 εκατοστά και πλάτος 33 εκατοστά. Το κατασχεθέν αυτό αρχαίο κινητό μνημείο θα παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας ενώ δεν έχει ακομα διευκρινιστεί με ποιο τρόπο περιήλθε στην κατοχή του νεαρού. Σε βάρος του 34χρονου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας.

Μοιράσου το άρθρο: