Καλαμάτα: Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα αρχαία της Υπαπαντής

Απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στη χθεσινή του συνεδρίαση, η κοινή πρόταση ψηφίσματος των επικεφαλής δύο παρατάξεων μειοψηφιών του σώματος, του Μανώλη Μάκαρη και του Μιχάλη Αντωνόπουλου, με το οποίο ζητούσαν να γίνει αρχαιολογική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής πριν προχωρήσει το έργο της ανάπλασης.

Στο επίμαχο ψήφισμα οι δύο επικεφαλής, ανέφεραν: «Με την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής γράφεται ή διαγράφεται ιστορία και ο καθένας καλείται να διαλέξει όχθη. Είναι τόση μεγάλη η ιστορική αλήθεια και η σημασία της για το μέλλον της πόλης μας, που μέχρι και σήμερα κανείς δεν αγνόησε την παρουσία του μοναδικού – σε ιστορικό βάθος χρόνου τουλάχιστον- αρχαιολογικού χώρο. Είναι κοινή απαίτηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να παραχωρήσει ο δήμος όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και στοιχεία προς την διεύθυνση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων, με αίτημα να αρχίσουν άμεσα οι ανασκαφικές έρευνες σε συνδυασμό με την τροποποίηση της μελέτης για την ανάπλαση του χώρου εφόσον προστατευτούν και αναδειχθούν οι υφιστάμενες αρχαιότητες στο Ν/Δ τμήμα της πλατείας που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα από τον οικισμό που αποτυπώνεται ως αρχαίες Φαρές, και καταγράφεται ως το κορυφαίο τεκμήριο της ιστορικής εξέλιξης του τόπου μας μέχρι και σήμερα».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, κατά ψήφισαν 18 σύμβουλοι, 11 υπέρ, ενώ υπήρξε και μια λευκή ψήφος, αυτή της Μαρίας Οικονομάκου, η οποία πρότεινε να αποφασίσουν οι μειοψηφίες ώστε να προταθεί συζήτηση του θέματος σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, εξέφρασε τη θέση ότι: “η ανάπλαση δεν σχετίζεται με τα αρχαία στο ιστορικό Κέντρο” και αναρωτήθηκε: “Γιατί ανακινείται τώρα το θέμα, όταν το δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019 αποφάσισε υπέρ της ένταξης του έργου και αποδέχτηκε τη χρηματοδότηση; Γιατί τότε δεν υπήρξε κάποια αντίδραση και τι νέο δεδομένο υπάρχει σήμερα που δεν υπήρχε το 2018, το 2015, το 2011 και τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να κινητοποιήσει εκ νέου τη διαδικασία προς την εφορεία αρχαιοτήτων;”.

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως εφ’ όσον υπάρχουν νέα στοιχεία που διαφοροποιούν την αρχική μελέτη που υποβλήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλίο, για τα αρχαία στο υπέδαφος της πλατείας Υπαπαντής, να προσκομιστούν και να προωθηθούν αρμοδίως. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η αναμόρφωση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του σώματος, Βασίλης Κοσμόπουλος, ανέφερε πως λάθη, αβλεψίες και παραλείψεις του παρελθόντος δεν μπορεί να συνεχίσουν να υπάρξουν και πως ένα κομμάτι 300 τετραγωνικών είναι δυνατό να εξαιρεθεί από την ανάπλαση και να γίνει ενδελεχής αρχαιολογική έρευνα σε αυτό.

Την εισαγωγή του θέματος ως ξεχωριστό σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησε ο Βασίλης Τζαμουράνης, ενώ σε παρέμβασή του ο Γραμματέας του Σώματος, Κώστας Τσαπόγας, μεταφέροντας, μέσω του πρώην υπουργού και δημάρχου Καλαμάτας, Σταύρου Μπένου, την πρόταση του καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη -ο οποίος έχει επιβλέψει έργο ανάδειξης των αρχαίων σε κεντρική πλατεία της Νάξου και επικάλυψή τους με πλέξιγκλας το 1997- να προσφέρει την τεχνογνωσία του στο ανάλογο έργο της πλατείας Υπαπαντής, μαζί και με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

Δήλωση του Περιφερειάρχη

“Η Περιφέρεια αναμένει την απόφαση του αρμοδίου θεσμικού οργάνου του Δήμου Καλαμάτας για το έργο της πλατείας Υπαπαντής, την οποία και φυσικά θα αποδεχθεί», τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. «Στην περίπτωση –την οποία απευχόμαστε– που θα ζητηθεί η απένταξη του έργου, αυτό θα απενταχθεί αμέσως και η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί προς άλλο ανάλογο έργο της Περιφέρειας”, σημείωσε ο κ. Νίκας.

Ερώτηση Χαρίτση

“Τα αρχαία ευρήματα της πλατείας Υπαπαντής να αναδειχθούν και να αποδοθούν στους πολίτες της Καλαμάτας”, επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτης Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Όπως σημειώνει ο κ.Χαρίτσης, “οι πρόσφατες δηλώσεις της κας Υπουργού προξένησαν κύμα διαμαρτυρίας από φορείς και προσωπικότητες της πόλης, ενώ χιλιάδες πολίτες της Καλαμάτας υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια στην κατάχωση των αρχαίων ευρημάτων, αιτούμενοι την προστασία και την ανάδειξή τους”.

Ο βουλευτής ερωτά το υπουργείο αν θα κινήσει τις διαδικασίες συστηματικής ανασκαφής, “ώστε να αποκαλυφθούν τα αρχαία και να προχωρήσει η διαδικασία ανάπλασης με επικαιροποίηση της μελέτης, βασισμένη στα ευρήματα και αν θα χρηματοδοτήσει επαρκώς την ανασκαφή με δεδομένο ότι απαιτούνται συγκριτικά μικρά ποσά για την πραγματοποίηση της;”.

Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου

Υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής, τάσσεται με ψήφισμά του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Στο ψήφισμα αυτό, οι δικηγόροι της πόλης απευθύνονται στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και στον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και “τεκμηριώνουν την απόλυτη ανάγκη ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ώστε να αποτελέσουν και πόλο έλξης για επισκέπτες μιας και δεν μπορούμε να δείχνουμε μόνο τη θάλασσα και τη διασκέδαση”. Άλλωστε όπως υπογραμμίζουν, “η Καλαμάτα είναι από τις ελάχιστες πόλεις που με εξαίρεση τα Ακοβίτικα, δεν έχουν να επιδείξουν στον κάτοικο και τον επισκέπτη τους χιλιόχρονα μνημεία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος