Μία από τις πιο δημοφιλείς τραγωδίες του Ευριπίδη, ένα σπαρακτικό αντιπολεμικό έργο που καταδικάζει όλα τα δεινά του πολέμου, τη συγκλονιστική παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που προβάλλει το πανανθρώπινο αίτημα για αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ισοτιμία και ειρήνη,θα παρουσιάσει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας από την Τρίτη 3 έως και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 21.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Κάστρου.

Η απόδοση του κειμένου είναι του Θανάση Βαλτινού,η μουσική του Χρήστου Λεοντή, και η σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά.
Τα σκηνικά σχεδίασε η Κατερίνα Μηλιαρέση, τη μουσική διδασκαλία έχει κάνει η Κατερίνα Πετρουλάκη και τα κοστούμια ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος με την βοήθεια των: Λέττα Πετρουλάκη, Πόπη Μαυρέα, Ντίνα Τσαπάκη, Ελένη Χριστοπούλου.

Η αφίσα, η φωτογράφιση και τα βίντεο είναι του Νίκου Τζαβάρα, την τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει το «Φως-Ηχος» του Χρήστου Συκά και τους ρόλους ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο οι έφηβοι της θεατρικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ :Τάσος Κανελλόπουλος, Μιχάλης Κατσαρέας
ΑΘΗΝΑ: Μυρτώ Βαλμά
ΕΚΑΒΗ: Γιώτα Βασιλειάδη
ΤΑΛΘΥΒΙΟΣ: Κώστας Αδαμόπουλος
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Νικολέτα Βασιλοπούλου
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ: Φρόσω Ανδριώτη
ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑΣ: Κυριάκος Μαρκόπουλος
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
ΕΛΕΝΗ: Νίκη Πελεκούδα

ΤΡΩΑΔΕΣ
Αλεξάνδρα-Δήμητρα Κολοκοτρώνη, Ρουμπίνη-Μαρία Αγγουρά,Γεωργία Δημητρακοπούλου, Ιωάννα Κουτέλα, Στέλλα Φουντέα, Γιολάντα Μιτακίδη, Φρόσω Ανδριώτη, Μυρτώ Βαλμά, Νικολέτα Βασιλοπούλου, Κατερίνα Δερβίση, Κατερίνα Κασσάκου, Λέλα Νικολούδη, Νίκη Πελεκούδα, Αναστασία Πετροπούλου, Σταυρίνα Σαχλά

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
Δημήτρης Γκόνης, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Τάσος Κανελλόπουλος, Μιχάλης Κατσαρέας, Μάριος Σαρρής, Παναγιώτης Τσίμπουρης, Γιώργος Χρονόπουλος

«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Ο Ευριπίδης στα 415 π.Χ., με τις «Τρωάδες» έγραψε ένα αντιπολεμικό αριστούργημα για να κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοίμαζαν.
Το έργο του Ευριπίδη αναφέρεται στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας. Εκεί, παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους έχουν αφανισθεί.
Οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους.
Όσες γυναίκες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, μακριά από την πατρίδα τους, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.
Ο Ευριπίδης, επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τραγωδία «Τρωάδες» είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη. Είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.
Η Πειραματική Σκηνή επιλέξε το έργο με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Μοιράσου το άρθρο: