«Ξεκάθαρα υπέρ της ανάπλασης στην πλατεία Υπαπαντής και της ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής» δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε συνέντευξη τύπου χθες το μεσημέρι.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή, παράλληλα με την ανάπλαση, η σωστική ανασκαφή των αρχαίων που βρίσκονται στην περιοχή της Υπαπαντής, ενώ εξέφρασε ισχυρή πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στην καταλυτική ενημέρωση και τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγια και τα οποία σε σχέση με τη θέση των αρχαίων καταδεικνύουν ότι τα αρχαία δεν βρίσκονται στο χώρο της πλατείας αλλά κάτω από το ρείθρο του νότιου πεζοδρομίου και επί της οδού Θέμελη, καθώς κι ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής και με τα ιστορικά ντοκουμέντα η ύπαρξη άλλων αρχαίων στο χώρο της πλατείας συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού ούτε και το 1960 είχαν βρεθεί στο χώρο της πλατείας από τους αρχαιοφύλακες.

Να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στη συνεδρίασή του της Δευτέρας, (με τις ψήφους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς είχαν αποχωρήσει οι σύμβουλοι της δημοτικής πλειοψηφίας) αποφάσισε τα ακόλουθα:
«1. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη βούλησή του για άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής με σωστική ανασκαφή ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης.
2. Ο Δήμος Καλαμάτας να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συζήτηση και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με το αίτημα αλλαγής της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του 2011, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων.
3. Να δεσμευτεί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για την γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή του».

Μοιράσου το άρθρο: