Καλαμάτα: Εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα των Αστεροειδών

Η μαθητική διαστημική ομάδα Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τους αστεροειδείς την Τετάρτη (3 Ιουλίου) στο αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος στις 8:00 μ.μ. με αφορμή την 5η Διεθνή Ημέρα των Αστεροειδών.

Η Ημέρα των Αστεροειδών διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου, την επέτειο του μεγαλύτερου αντίκτυπου αστεροειδούς στη Γη σε καταγραμμένη ιστορία, το 1908 στην Tunguska της Σιβηρίας.

Μόλις πριν από ένα τέταρτο αιώνα, μια κοσμική φαντασμαγορία φωτογραφήθηκε από μια ομάδα τριών επιστημόνων.

Διεθνής εγκύκλιος Αστρονομικής Ένωσης της 25ης Μαρτίου 1993:
“Πρόκειται πράγματι για ένα μοναδικό αντικείμενο, διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη μορφή που έχω δει ακόμα. Σε γενικές γραμμές, έχει την εμφάνιση μιας σειράς πυρηνικών θραυσμάτων που απλώνονται κατά μήκος της τροχιάς με ουρές που εκτείνονται από ολόκληρη την πυρηνική αμαξοστοιχία, καθώς και ό, τι μοιάζει με ένα φύλλο από συντρίμμια που απλώνεται στο επίπεδο της τροχιάς και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το νότιο όριο είναι πολύ έντονο, ενώ το βόρειο όριο εξαπλώνεται μακριά από τα μονοπάτια των συντριμμιών. ”

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα – τον Ιούλιο του 1994 – τα επιζώντα θραύσματα του κομήτη Shoemaker-Levy 9 χτύπησαν, ένα προς ένα, στην ατμόσφαιρα του Δία με μια δύναμη εκατομμυρίων πυρηνικών εκρήξεων. Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα που έγιναν ποτέ θεατά.

Αυτό άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την ευπάθεια του πλανήτη μας και η πλανητική άμυνα αποτελεί σήμερα αντικείμενο σοβαρών επιστημονικών μελετών και τακτικών διεθνών συναντήσεων.

Επιστήμονες και μελετητές, αστροφυσικοί και μηχανικοί, φοιτητές και ακαδημαϊκοί από 192 χώρες συμμετέχουν στην Ημέρα των Αστεροειδών. Είναι η επίσημη ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για τους αστεροειδείς. Συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 500 αυτό-οργανωμένα γεγονότα σε όλο τον κόσμο σε 72 χώρες.

Μέσα από τις τεχνολογικές δυνατότητες των επιστημόνων του πλανήτη μας, το Asteroid Day θέτει σαν πρόκληση να συλλεχθούν τα δεδομένα για το ηλιακό μας σύστημα που θα μας επιτρέψουν να έχουμε γνώση των αντικειμένων μας κοντά στη Γη προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντική καταστροφή στον πλανήτη μας και στη συνέχεια επαληθεύουν τις προσπάθειες να εκτρέψουν τους αστεροειδείς μακριά από την τροχιά της Γης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος