Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνεργασία με την «Ομάδα Έλα στη ΘΕΣΗ μου.ΘΕΣΙΣ-Las Tesis στη Καλαμάτα» διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη (8 Ιανουαρίου ) στις 8.30, στο χώρο του Κέντρου Ντοκιμαντέρ (Μπενάκη 11) προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την έμφυλη βία. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Rupa’s Boutique (Gloria Halasz, 60’)

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Στην Μπουτίκ της Rupa υπάρχουν όνειρα στις κρεμάστρες. Όνειρα που σημαίνουν την ελπίδα για τα θύματα επιθέσεων με οξύ ακόμα και στις χειρότερες ώρες. Όλες οι κοπέλες: η Rupa, η Soniya, η Gita, η Neetu, η Dolly και η Laxmi έχουν σταθεί στα πόδια τους μετά την τραγωδία τους. Όλες τους έχουν ενταχθεί ξανά στην κοινωνία, έγιναν ανεξάρτητες και εμφανείς. Η Rupa, που ζει στην πόλη Άγκρα της Ινδίας, ήθελε να γίνει σχεδιάστρια μόδας από την παιδική της ηλικία. Το κορίτσι ήθελε να ανοίξει δική της μπουτίκ έτσι ώστε να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη. Στην μπουτίκ θα ήθελε να έχει υπαλλήλους άλλα θύματα επιθέσεων με οξύ σαν κι αυτή. Στην ταινία γνωρίζουμε τις ιστορίες των ζωών και τα όνειρα αυτής και των άλλων θυμάτων, ενώ ετοιμάζονται για μια μοναδική επίδειξη μόδας, όπου τα ρούχα που σχεδίασε η Rupa παρουσιάζονται από τις επιζήσασες. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές του StopAcidAttacks που βοηθούν τα θύματα, στην Ινδία γίνονται 3-5 επιθέσεις κάθε εβδομάδα. Πολλά θύματα δεν καταγγέλλουν τα εγκλήματα στην αστυνομία επειδή φοβούνται μην στιγματιστούν κοινωνικά. Η καμπάνια βοηθά θύματα να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία, έχει ιδρύσει ένα κέντρο που παρέχει ασφαλές περιβάλλον για τα θύματα, όπου μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια και να περάσουν το χρόνο τους με βολικό και χρήσιμο τρόπο. Το κέντρο επίσης τα στηρίζει να εξελίξουν τις φιλοδοξίες τους είτε αυτές είναι επιθυμία για ακτιβισμό είτε να δουλέψουν στο καφέ τους.

Η ΟΜΑΔΑ ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ
H ομάδα «Έλα στη ΘΕΣΗ μου.ΘΕΣΙΣ-Las Tesis στη Καλαμάτα» είναι μια ομάδα ανθρώπων που ζουν στη Καλαμάτα και θέλουν να προωθήσουν το μήνυμα της μη βίας.
Η ομάδα θα πραγματοποιήσει ένα δρώμενο την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 12.00 στη πλατεία Αριστομένους απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο.
Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Βόλος, Ιωάννινα) έγινε ένα αντίστοιχο δρώμενο στις 22 Δεκεμβρίου.
Το κίνημα των LAS TESIS στη Χιλή, το οποίο με ένα δρώμενο κατήγγειλε την απίστευτη κακοποίηση, βιασμούς και δολοφονίες γυναικών τους τελευταίους μήνες στη χώρα αυτή, άγγιξε πάρα πολλούς ανθρώπους και εξαπλώνεται σε όλο το κόσμο, στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Γυναίκες (και άνδρες) βγαίνουν στις πλατείες και τραγουδούν καταγγέλλοντας τη βία σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά και αποτείνοντας φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες που έχουν βιαστεί και δολοφονηθεί.
Οι στατιστικές μας δείχνουν ότι αυξάνονται τα περαστικά ενδοοικογενειακής βίας και βιασμών και το δρώμενο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η βία συμβαίνει παντού και πρέπει να σταματήσει.
Το τραγούδι είναι απλό και ρυθμικό. Δεν απαιτεί φωνητική προσπάθεια ή ικανότητα.
Οι γυναίκες τραγουδούν και οι άνδρες υποστηρίζουν σιωπηλά.

fb:https://www.facebook.com/events/604843843599764/

Μοιράσου το άρθρο: