Μεσσηνία: Αν ζούσε ο Μπίζος θα έλεγε πως υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα

Παραφράζοντας την ιστορική φράση “υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο” ο π. Βουλευτής Θανάσης Πετράκος αναφέρθηκε στον συντοπίτη του αείμνηστο Γιώργο Μπίζο. Ο δικηγόρος από το Βασιλίτσι που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού στην ταραγμένη Ν. Αφρική είναι σίγουρο πως θα χαιρέτιζε την απόφαση καταδίκης των μελών της “Χρυσής Αυγής” εξαίροντας το ρόλο  της δικαιοσύνης την οποία υπηρέτησε πιστά για πολλές δεκαετίες.

Εξάλλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη», η Κοινότητα Βασιλιτσίου και ο Δήμος Πύλου Νέστορος, τέλεσαν τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο τιμώντας την μνήμη του αείμνηστου εμβληματικού δικηγόρου Γεωργίου Αντ. Μπίζου και των αδελφών του Βασιλικής και Ιωάννη Μπίζου στην γενέτειρά τους, την Κυριακή 11/10/2020 στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βασιλιτσίου.

Απηύθυναν χαιρετισμό για το έργο και την προσφορά του Γεωργίου Αντ. Μπίζου ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη» κ. Λυμπέρης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλιτσίου κ. Τομαροπανάγος Νικόλαος–Στυλιανός, ο κ. Λυμπέρης Βασίλειος εκπροσωπώντας την οικογένεια Μπίζου, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Καρβέλας Παναγιώτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλος Ευστάθιος.

Επίσης, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περ. Πελοποννήσου κ. Καπέλιος Βασίλειος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Σαρδέλης Αναστάσιος και κ. Πετράκος Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κορώνης κ. Σιψάς Δημήτριος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πύλου Νέστορος κ. Βρεττάκος Δημήτριος και ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μαρίνης Λάμπρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από την άοκνη προσπάθεια των Νικολάου -Στυλιανού Τομαροπανάγου και του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσίου Παναγιώτη Λυμπέρη, Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμος Πύλου προχωρούν στην τοποθέτηση προτομών του Γιώργου Μπίζου στο Βασιλίτσι (στην πλατεία που φέρει το όνομά του) και στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. Για το ζήτημα είχε καταθέσει και πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Θανάσης Πετράκος.

Είναι σημαντικό πως ένας άνθρωπος σύμβολο αγώνων για ισότητα και δημοκρατία τιμάται και αναγνωρίζεται στην ιδιαίτερή του πατρίδα.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπίζος

Γεννημένος στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας στις 14 Νοεμβρίου 1927 ο Μπίζος εγκατέλειψε τη χώρα κατά τη διάρκεια της κατοχής, όταν μαζί με τον πατέρα του διέφυγαν αρχικά στην Αίγυπτο και ακολούθως έφτασαν στη Νότιο Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της 60χρονης σταδιοδρομίας του ως δικηγόρος, ο Μπίζος διακρίθηκε στην υπεράσπιση ακτιβιστών που αγωνίζονταν κατά του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής (άπαρτχαϊντ), ενώ στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του (1964), κατά τη δίκη του Νέλσον Μαντέλα και των συνεργατών του στο ANC για εσχάτη προδοσία, ο Μπίζος πέτυχε, ανασκευάζοντας τα επιχειρήματα της εισαγγελικής αρχής, να εξασφαλίσει τα ισόβια δεσμά ως ποινή που εκφωνήθηκε από το δικαστήριο και όχι τη θανατική καταδίκη («Δίκη της Ριβόνια»).

Η κηδεία του, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφωνήθηκαν επικήδειοι λόγοι από σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, τελέσθηκε δημοσία δαπάνη στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 από τον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γιοχάνεσμπουργκ, αφού, προηγούμενα, η σορός του είχε αφεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης. Ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Westpark, της ίδιας περιοχής.

Ακολουθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Αποστολή -Νότια Αφρική η Μεγάλη απόφαση», παραγωγής 1998 του Λάμπη Τσιριγωτάκη. Ο Γιώργος Μπίζος μιλάει για τον Νέλσον Μαντέλα, τον χαρακτήρα του, την έλλειψη ρεβανσισμού και πικρίας απέναντι στους  λευκούς, περιγράφει μια επίσκεψή του στις φυλακές του Robben Island, το 1965, ενδεικτική του χιούμορ και της μεγαλοψυχίας του Μαντέλα. Αναφέρεται στο δύσκολο κυβερνητικό έργο που περιμένει τον Μαντέλα μετά τη νίκη στις εκλογές του 1994, τα τεράστια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Μιλάει για την πολιτική ιδιοσυγκρασία του Μαντέλα, το θαυμασμό απέναντι στο κοινωνικό κράτος χωρών όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, τη γοητεία που του ασκεί ο Σοσιαλισμός, τη δυσαρέσκειά του για τις πολιτικές ταμπέλες, αλλά και τη θετική γνώμη που έχει για την ελληνική κοινότητα, ειδικά για τους γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ν. Αφρική. Σημειώνει τέλος ότι ο Μαντέλα διάβαζε Σοφοκλή και Ευριπίδη στη φυλακή και ότι ειδικά η «Αντιγόνη», την οποία ανέβαζαν κρυφά ο Μαντέλα οι φυλακισμένοι, τους έδινε κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://archive.ert.gr/74344/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος