Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προειδοποιεί για τη λανθασμένη και επικίνδυνη χρήση ιατρικής μάσκας από τους πολίτες (μη γιατρούς και νοσηλευτές).

Αναφέρει ότι για τους πολίτες (μη γιατρούς και νοσηλευτές), η απλή ιατρική μάσκα έχει χρήση σε περίπτωση που νοσούν ή που φροντίζουν νοσούντα.
Επίσης, όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού μπορούν, εφόσον διαθέτουν, να φορούν μάσκες αλλά πάντα κρατώντας αποστάσεις ο ένας από τον άλλο. Κι αν βρίσκονται κατ’ ανάγκη κοντά σε άλλους και δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας (1,5 – 2 μέτρα), τότε πρέπει να φορούν μάσκα, αν και αυτό δεν είναι ασφαλές.
Οι μάσκες με βαλβίδα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μάσκες με βαλβίδα (τύπου FFP2 και FFP3), η χρήση τους από ασθενείς ευνοεί την μετάδοση του ιού στο εξωτερικό περιβάλλον (ψεκάζοντας προς τα έξω εκπνοές με ιικό φορτίο). Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες, και όταν βλέπουν κάποιον μη γιατρό ή νοσηλευτή να φοράει τέτοια μάσκα, πρέπει να τηρούν μεγάλες αποστάσεις. Οι μάσκες αυτές είναι κατασκευασμένες αποκλειστικά για χρήση από γιατρούς και νοσηλευτές που διαχειρίζονται περιστατικά του Covid-19. Και πρέπει να φέρονται μόνο εντός των χώρων που είναι μολυσμένοι – δηλαδή όταν μετακινείται ο γιατρός ή ο νοσηλευτής από την μολυσμένη περιοχή, σε καθαρή περιοχή του νοσοκομείου, πρέπει να βγάζει τη μάσκα του. Ολο το υπόλοιπο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να φορά απλές χειρουργικές μάσκες.
Οι ιδανικές μάσκες είναι οι χειρουργικές μιας χρήσεως.
Οι πάνινες μάσκες προφυλάσσουν επαρκώς εφόσον χρησιμοποιούνται για προληπτική χρήση (δηλαδή όχι νοσηλεία ασθενούς με Covid-19), αλλά θα πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται μετά από κάθε χρήση.

Μοιράσου το άρθρο: