«Καμπανάκι» κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το αίτημα συγχρηματοδότησης του έργου «ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου» για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, κρίνοντάς το «μη συμβατό» με κοινοτικές οδηγίες και εντοπίζοντας παράλληλα υπερκοστολογήσεις, παραθέτοντας και σοβαρές ενστάσεις για τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας στη Σκάλα Λακωνίας και σε περιοχή Natura 2000.

Με έγγραφο που εστάλη πριν έναν περίπου μήνα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Κομισιόν κάνει σαφές ότι θα αρνηθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ, κρίνοντας ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες, είναι «υπερκοστολογημένο» και «υπερδιαστασιολογημένο» καθώς και αμφισβητούμενης «ωριμότητας» – παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την επιλογή αναδόχου που είναι η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ.

Το έγγραφο της Κομισιόν κάνει ειδική μνεία στην τρίτη Μονάδα που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή Ξηροκάμπια, στη Σκάλα Λακωνίας, η οποία προορίζεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, διαπιστώνοντας υπέρβαση στην κοστολόγηση σε σχέση με την επεξεργασία των απορριμμάτων, και ενημερώνει πως πρόσφατα έργα που συγχρηματοδότησε η Ε.Ε. σε Κροατία και Βουλγαρία, είχαν χαμηλότερο επενδυτικό κόστος ανά τόνο σκουπιδιών. Η συγκεκριμένη Μονάδα στη Σκάλα Λακωνίας μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν και για τον λόγο πως βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000.

Δηλώσεις Νίκα και Νικολάκου στην ΕΡΤ Καλαμάτας

«Θεωρώ ότι είναι υπερβολικός ο θόρυβος που δημιουργήθηκε», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ Καλαμάτας. Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο που θα διευθετήσει τα όποια θέματα προέκυψαν.

«Καλούμε την κυβέρνηση και την Περιφερειακή αρχή να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, για το έργο που είναι άκρως επιβεβλημένο για την περιοχή μας», δήλωσε επίσης στην ΕΡΤ Καλαμάτας η πρώην αντιπεριαφερειάρχης και νυν σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου.

Μοιράσου το άρθρο: