Τρεις νεκροπόλεις διαφορετικών ιστορικών περιόδων με πλούσια κτερισμένες ταφές, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην παραλίμνια ζώνη της Λίμνης Ορεστίδος στην περιοχή της Κρεπενής Καστοριάς. Χρονολογούνται, η πρώτη στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, η δεύτερη στο β΄ μισό του 6ου αιώνα και η τρίτη δύο αιώνες αργότερα, στο τέλος του 4ου αιώνα. Kast-krepenh
«Αυτές οι τρεις νεκροπόλεις της Κρεπενής αλλάζουν το αρχαιολογικό τοπίο της περιοχής» ανέφερε στην ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ, η επικεφαλής των ανασκαφών, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, δρ αρχαιολογίας Γεωργία Στρατούλη.
Οι νεκροπόλεις εντοπίστηκαν κατά την επίβλεψη της δημιουργίας αποχετευτικού έργου στην περιοχή.

Kast-Krepenh porpes proimh epoxh sidhrou
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Στρατούλη, η πρώτη νεκρόπολη χρονολογείται στον 8ο με 7ο αιώνα , ίσως και το α΄ του 6ου αι. π.Χ., την αποκαλούμενη Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Η έκταση της εκτιμάται, σε περίπου 1,6-1,8 στρέμματα και περιλαμβάνει ταφές ενηλίκων, αλλά και παιδιών. Υπάρχουν κτερίσματα, όπως, οκτώσχημες πόρπες, περόνες και αγγεία. Όλοι οι ενταφιασμοί έγιναν σε απλούς λακκοειδείς τάφους, σπάνια σε κιβωτιόσχημους, με ενιαία κατεύθυνση και πυκνή διάταξη.

kast-krepenh gunaikeia tafh arxaikh
Πολύ κοντά σε αυτή την νεκρόπολη, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μια νεκρόπολη, των αρχαϊκών χρόνων, του β΄ μισού του 6ου αι., έκτασης, εκτιμάται, περίπου 2,5 με 3 στρέμματα. Σημειώνει  ακόμη ότι για πρώτη φορά εντοπίζονται ευρήματα των αρχαϊκών χρόνων  στην Καστοριά.
Η διάταξη των τάφων σε συστάδες και η πλούσια κτέριση, τουλάχιστον μερικών από αυτούς, είναι ένδειξη μιας διαστρωματωμένης κοινωνίας, ενώ κάποιες από τις νεκρές εκτιμάται ότι ανήκαν σε αριστοκρατικά γένη ή γένος της εποχής εκείνης. «Είναι μια πολύ ανθηρή οικονομικά κοινωνία αυτής της περιόδου περί την λίμνη» επισημαίνει η κ. Στρατούλη.

kast_aggeia gunaikeias tafhs

Φαίνεται ότι υπάρχουν κατά συστάδες ταφές γυναικών που θα μπορούσε κανείς να τις αποκαλέσει τις «αριστοκράτισσες της εποχής», σημειώνει η κ. Στρατούλη, με την έννοια ότι είχαν πολλά κοσμήματα μαζί τους και όχι μόνο. Στα κτερίσματα που τις συνόδευαν περιλαμβάνονται ενώτια και πολλά βραχιόλια χάλκινα (σε μια περίπτωση μάλιστα εντοπίστηκαν 72 ψέλλια (βραχιόλια) σε μια νεκρή μόνο), αλλά και πόρπες, περόνες και αγγεία συμποσίου ή αποθήκευσης είτε ξηράς τροφής, είτε υγρών, μυροδοχεία και εξάλειπτρα για επαλείψεις της σορού του νεκρού πριν τον ενταφιασμό.
Μια τρίτη νεκρόπολη, Ελληνιστική, δηλαδή δυο αιώνες μετά, στο τέλος του 4ου αιώνα, εντοπίστηκε πάρα πολύ κοντά στην ίδια περιοχή, που βρίσκεται η αρχαϊκή. Περιλαμβάνει ταφές ανδρών και γυναικών σε ύπτια στάση, με διαφορετική κατεύθυνση βάση του φύλου, πολύ πλούσια κτερισμένες με πάρα πολύ ενδιαφέροντα κτερίσματα αυτής της περιόδου.

kast-krepenh kantharos ellhnistikh

Μεταξύ των κτερισμάτων υπάρχουν χάλκινοι κάνθαροι, αιχμές δοράτων, σιδερένιες στλεγγίδες, αλλά και χαρώνειοι οβολοί. Ενδιαφέροντα και σπάνια είναι τα αγγεία, τα οποία μιμούνται μεταλλικά πρότυπα, όπως ένας καδίσκος με ανάγλυφη ανθρώπινη κεφαλή.

(Φωτογραφίες ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ-ΕΦΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)

Μοιράσου το άρθρο: