Η αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η διαρκής επιμόρφωση των εργαζόμενων, και η αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας αποτελούν τους βασικούς κεντρικούς άξονες των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση των ατυχημάτων στις λατομικές επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο των πολύ συχνών τραγικών δυστυχημάτων στους χώρους των λατομείων συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Δράμας στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπλούχος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου -σε σύνδεση μέσω Skype-, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, Αναστάσιος Νικολαΐδης, και ο επιθεωρητής του τεχνικού τμήματος ΣΕΠΕ Δράμας Χαράλαμπος Χατζημιχαήλ.

Προτάθηκαν ακόμη η δημιουργία σχολών σχετικών με την εξόρυξη του μαρμάρου και η στελέχωση των εποπτικών αρχών ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους.

«Είναι σημαντικό βήμα η συνεργασία όλων των φορέων με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε στην ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Δράμας, Γιώργος Σαβρίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Ατυχημάτων στο Εργατικό Κέντρο με καταγραφή όλων των συμβάντων για τα οποία ενημερώνεται. «Δεν βρήκαμε κάτι αντίστοιχο σε κάποια υπηρεσία δυστυχώς. Αν το είχαμε κάνει πριν δέκα χρόνια, σήμερα θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν» υποστήριξε ο κ. Σαβρίδης.
Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που είναι και η αρμόδια στα θέματα των λατομείων, εκπρόσωπος της οποίας δε μπόρεσε, όμως, να παρευρεθεί, λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας.

Ανάλογη συνάντηση για τα προβλήματα ασφαλείας στα λατομεία της Καβάλας και της Θάσου θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας.

Μοιράσου το άρθρο: