Οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων και η ενίσχυση της Διεύθυνσης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας με προσωπικό και μέσα, αποτελούν βασικές επιδιώξεις στην προσπάθεια δραστικού περιορισμού των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στους λατομικούς χώρους.

Αυτά προέκυψαν από την τελευταία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων, των λατομικών επιχειρήσεων και της αρμόδιας υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Καβάλας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργος Σαβρίδης, η λύση για να μειωθεί το τραγικό φαινόμενο των εργατικών ατυχημάτων στους λατομικούς χώρους είναι η συνεχής εκπαίδευση εργαζομένων και των εργοδοτών και η ενίσχυση της Διεύθυνσης Μεταλλείων για να παρεμβαίνει άμεσα, να ελέγχει, να εντοπίζει προβλήματα, να δίνει κατευθύνσεις και να τις επιβάλλει. «Αυτό είναι θέμα της πολιτείας η οποία έχει μεγάλα έσοδα από την δραστηριότητα αυτή», τόνισε ο κ. Σαβρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ακούστηκαν στη σύσκεψη, στον νομό Δράμας λειτουργούν 156 επιχειρήσεις μαρμάρου σε 11.000 στρέμματα με 1.100 περίπου εργαζόμενους και στον νομό Καβάλας 104 (μαζί με τις σχιστολιθικές) σε 4.000 στρέμματα, οι οποίες απασχολούν 400 περίπου εργαζόμενους.

Μόνο τρεις μηχανικοί μεταλλείων στελεχώνουν τη Διεύθυνση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας με πεδίο δράσης την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και τη Θράκη χωρίς να διαθέτουν μεταφορικά μέσα και πόρους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εκτίμησε ότι οι συσκέψεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό έχουν φέρει αποτελέσματα, και ότι, αν κάποιοι δεν κάνουν πίσω, θα γίνουν ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων στις υψηλής επικινδυνότητας επιχειρήσεις μαρμάρων.

Μοιράσου το άρθρο: