«Χρειάζεται η παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ώστε τα βραχογραφήματα να μπουν σε καθεστώς προστασίας για να μην καταστραφούν» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ Καβάλας, ο δικηγόρος, ιστορικός και φυσιοδίφης Θεόδωρος Λυμπεράκης, με αφορμή την καταστροφή βραχογραφιών στο Παγγαίο.

Ο ίδιος κατήγγειλε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πράξη αγνώστων να τρίψουν τον βράχο όπου υπήρχαν βραχογραφίες χιλιάδων χρόνων και εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί να συμβεί αυτό και σε άλλες, που υπάρχουν στην περιοχή.
Ο κ. Λυμπεράκης αποδίδει την πράξη αυτή σε χρυσοθήρες, οι οποίοι κατά καιρούς ψάχνουν για χαμένους θησαυρούς στο Παγγαίο και θεωρούν ότι οι βραχογραφίες υποδεικνύουν τέτοια σημεία. Παλαιότερα μάλιστα είχαν προσπαθήσει να ανατινάξουν τον βράχο, πιστεύοντας κάποιος ότι από κάτω κρύβονται θησαυροί.
Βραχογραφήματα έχουν βρεθεί στο Παγγαίο και στο όρος Σύμβολο. Οι περισσότεροι βράχοι βρίσκονται σε σημεία μη προσεγγίσιμα. Ο συγκεκριμένος βράχος είναι κοντά στον δρόμο, στο μοναστήρι της Υπαπαντής, είναι γνωστός και κατά καιρούς τον επισκέπτονται μαθητές, σύλλογοι και μεμονωμένοι επισκέπτες του βουνού.

Φωτογραφίες: Theodoros Dimosthenis Lymperakis

Μοιράσου το άρθρο: