Καλωσορίζει το πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης για την Περιφέρεια της ΑΜΘ η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας.

Ωστόσο, θεωρεί άδικο και λανθασμένο τον τρόπο αξιολόγησης των δικαιούχων, και συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «το κριτήριο διατήρησης του αριθμού εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας δεν αποτελεί έγκυρο κριτήριο μιας και εξαιρούνται πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του κάθε κλάδου».

Επίσης, θεωρεί αδύνατη την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, επειδή «οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολλές από αυτές έχουν εκκρεμότητες τόσο στον ασφαλιστικό όσο και στον φορολογικό τομέα».

Η Ομοσπονδία προτείνει «το βασικό κριτήριο υποβολής και ένταξης των επιχειρήσεων που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ στο εν λόγω πρόγραμμα να αποτελεί ο μέσος όρος εργαζομένων από το Μάρτιο του 2020 έως και την ημερομηνία αίτησης του προγράμματος». Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τους πληττόμενους ΚΑΔ, καθώς και τις εποχικές επιχειρήσεις, προτείνεται «ως κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της λειτουργίας της επιχείρησης από τον Μάρτιο του 2020 έως και την ημερομηνία αίτησης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».

Τέλος, όσον αφορά την ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης, για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας ζητά να ενταχθεί σε αυτή τη κατηγορία και η Π.Ε. Καβάλας, καθώς ως τουριστικός προορισμός η ζημιά λόγω της πανδημίας στις επιχειρήσεις αγγίζει το 90%.

Μοιράσου το άρθρο: