Με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων η Αντιπεριφέρεια Καβάλας τιμά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Παράλληλα, σχεδόν όλοι οι Ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής προγραμμάτισαν δράσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους.

Με βάση το πρόγραμμα της ΠΕ την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 19.45 θα διεξαχθεί λαμπαδηφορία από τους ποντιακούς συλλόγους της ΠΕ Καβάλας, η οποία θα αφιχθεί στην πλατεία Ελευθερία και θα ακολουθήσει ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον κ. Γεώργιο Κυριακίδη Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου και απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών – Χορός «Σέρρα».

Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 19.30 θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη στο Αμφιθέατρο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της ΠΕ Καβάλας, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων που αφορά τις μαζικές δολοφονίες από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου Τοπάλ Οσμάν.

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 10.00 θα ψαλεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στεφάνου. Θα ακολουθήσει ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον κ. Παναγιώτη Χατζηχρήστο, Γενικό Γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας. Στις 12.00 θα ψαλεί επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο «Ακρίτας του Πόντου» (στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας).

Παράλληλες εκδηλώσεις Ποντιακών Σωματείων του Νομού Καβάλας

Σύλλογος Ποντίων Νέας Καρβάλης και Λεύκης
Σάββατο 11 Μαΐου, 17.30 Επετειακή Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πολύκεντρο Νέας Καρβάλης.
Κυριακή 19 Μαΐου, 10.00 Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου,στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λεύκης.

Σύλλογος Ποντίων Θάσου «Διογένης ο Σινωπεύς»
Σάββατο 11 Μαΐου, 20.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Λιμένα Θάσου θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας ΚΟΛΧΙΣ «Το σύνδρομο του επιζήσαντα»
Κυριακή 12 Μαΐου, 11.00 Ομιλία του Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Λιμένα Θάσου.
12.15 «Ο Ξεριζωμός», δρώμενο από τα μέλη του συλλόγου.
Κυριακή 19 Μαΐου, 10.00 Τέλεση Μνημοσύνου για τους πεσόντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου.
11.00 Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου (περιοχή ΞΕΝΙΑ)
11.15 Κατάθεση στεφάνων

Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος
Κυριακή 12 Μαΐου, 19.00 Πλατεία Γενοκτονίας στο Κοκκινόχωμα – εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, με ομιλητή τον Δημήτριο Νάτσιο Δάσκαλο – Θεολόγο.

Ποντιακός Σύλλογος Νέστου
Κυριακή 12 Μαΐου, 19.30 Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, και ομιλία του Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη – καθ. Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον Συγγραφέα-Δημοσιογράφο Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, στην Πλατεία Ποντίων στη Χρυσούπολη.

Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης»
Κυριακή 19 Μαΐου, 10.00 Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά στο Ζυγός.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λεκάνης «Οι ρίζες»
Κυριακή 19 Μαΐου, 10:00 Τέλεση υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Λεκάνης.

Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου Ν. Καβάλας
Κυριακή 19 Μαΐου, 10:00 Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Ι. Ν. Αγ.Τριάδας Κρυονερίου.

Μουσικοχορευτικός και μορφωτικός σύλλογος Αμυγδαλεώνα
Κυριακή 19 Μαΐου, 10.00 Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Ι. Ν. Αγ. Αγίου Γεωργίου Αμυγδαλεώνα.

Μοιράσου το άρθρο: