Σεμινάριο με θέμα «Ορθοσωμία και κίνηση» και εισηγητή τον Δημήτρη Σωτηρίου συνδιοργανώνουν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και η Δημοτική Σχολή Χορού Καβάλας. Το σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε ενήλικες καθώς και σε παιδιά άνω των 16 ετών. Οι αιτήσεις κατατίθενται από την Τρίτη 28 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στην οδό Φιλίππου 4 όπως και στο email: thkavala@otenet.gr., Πληροφορίες παρέχονται στα τηλ. 2510 220876 – 2510 220877

Λίγα λόγια από τον Μιχάλη Σωτηρίου για το περιεχόμενο του σεμιναρίου.
Ορθοσωμία σημαίνει σωστή στάση σώματος. Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας (πρέπει να) έχει μια τέλεια μυϊκή ισορροπία. Όλοι οι μυς να είναι εξίσου δυνατοί και ευλύγιστοι.
Το ανθρώπινο σώμα στέκεται σε όρθια θέση και κινείται αρμονικά μέσα στο χώρο με τη βοήθεια του σκελετού και των μυών. Η σωστή στάση του σώματος καθορίζεται από τη δυναμική ισορροπία των μυών που το στηρίζουν. Εάν ένας μυς βραχυνθεί ή ένας άλλος χαλαρώσει υπερβολικά, διαφοροποιεί αυτήν την ισορροπία και τελικά αλλάζει η στάση του σώματος.

Οι παθολογικές καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος που δεν οφείλονται σε κληρονομικά προβλήματα ή ατυχήματα, έχουν την αιτία τους στην άνιση χρησιμοποίηση των μυών του σώματος. Η καθιστική ζωή λοιπόν, αδρανοποιεί το μυϊκό σύστημα, μειώνοντας την αντοχή του, με αποτέλεσμα το ποσοστό του βάρους το οποίο θα έπρεπε να κατανέμεται στους μύες, αναπόφευκτα να μεταφέρεται στα οστά και στους συνδέσμους. Έτσι ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης, αλλά κυρίως της λανθασμένης φόρτισης αυτών των ιστών να οδηγούμαστε στην εμφάνιση του πόνου.

Στο μάθημα αυτό θα ασχοληθούμε με τη βαρύτητα και τον τρόπο αξιοποίησης της μηχανικής του ανθρώπινου σώματος. Με ποιόν τρόπο μπορούμε να κινούμαστε χωρίς να πιέζουμε τις αρθρώσεις μας, καταβάλλοντας λιγότερη μυϊκή δύναμη, συνειδητοποιώντας, τέλος, ο κάθε ασκούμενος την ιδιαίτερη ανατομία του.

Μοιράσου το άρθρο: