Ιστορίες ανθρώπων με κοινή αφετηρία τον βίαιο ξεριζωμό μοιράστηκαν χθες το βράδυ, στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καβάλα, πρόσφυγες από τη Δομή του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» και απόγονοι μικρασιατών προσφύγων της πόλης.

Σε μια πρωτοβουλία που είχε στόχο την αλληλογνωριμία των κατοίκων της πόλης με τους πρόσφυγες, αναδείχθηκαν οι τραγικές ιστορίες των ανθρώπων που άφησαν πίσω τους συγγενείς και περιουσίες, τη ζωή τους, για ένα αβέβαιο ταξίδι προς έναν πιο ασφαλή τόπο για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Τρεις οικογένειες από τη Συρία, «τραυματισμένες» από τον πόλεμο, μοιράστηκαν με το πολυάριθμο κοινό, τις ιστορίες τους, τη βία, τους βομβαρδισμούς, την ανασφάλεια, το ταξίδι, την ασφάλεια που αισθάνονται στην Ελλάδα. Και δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους Έλληνες για όσα τους προσφέρουν.
Μέσα από τις ερωτήσεις για τη ζωή στην πατρίδα τους, την καθημερινότητά τους στη χώρα μας, τις επιθυμίες τους, φάνηκε ξεκάθαρα η προσπάθεια να ξεχάσουν τα δυσάρεστα, τα σκληρά που έζησαν αλλά και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν πια θα αισθάνονται ασφαλείς εκεί.
Χειροκροτήθηκε από τον κόσμο η νεαρή Σύρια πρόσφυγας, μόνη στην Ελλάδα με τη μητέρα της, χωρίς νέα από τον πατέρα που «πιάστηκε» στην Τουρκία και επέστρεψε στη Συρία, μια αδερφή πίσω στην πατρίδα της που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιχειρήσει να φύγει. Έμαθε αγγλικά και σήμερα βοηθά άλλους πρόσφυγες.
Ιδιαίτερα συγκίνησε το ακροατήριο η μαρτυρία του 20χρονου Χαντίντ, που έφυγε πριν δύο χρόνια από το Αφγανιστάν έφτασε στη Λέσβο για να καταλήξει στην Καβάλα. Με τη βοήθεια που δέχθηκε, σήμερα φοιτά στο 2ο Λύκειο και ονειρεύεται να γίνει γιατρός για να βοηθά κι εκείνος τον κόσμο.
Η διαδικασία όμως λειτούργησε και αντίστροφα, όταν η Βασιλική Ζαφειρίου, μέλος του συλλόγου Μικρασιατών, μετέφερε με συγκίνηση την μαρτυρία της γιαγιάς της. Μικρό παιδί ξεριζώθηκε από την Μπάφρα του Πόντου και έφτασε στο Χαλέπι της Συρίας όπου βρήκε μια ανοιχτή αγκαλιά και βοήθεια. «Ελπίζω και τα δικά σας τα παιδιά αργότερα να έχουν την ίδια αγάπη για την Ελλάδα όπως εμείς για τη Συρία, κι ας μην την γνωρίζουμε» ευχήθηκε στις οικογένειες των προσφύγων.
Κατά την εκδήλωση έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο της Δομής, εκπρόσωπο του Δ.Ο.Μ., Σάββα Μπερμπέρη για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων.
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών νομού Καβάλας με τον Δ.Ο.Μ.

Μοιράσου το άρθρο: