Να τοποθετηθούν συγκεκριμένα σε ερωτήματα ζητά από τους υποψήφιους των δημοτικών εκλογών η «Θάσος Νερό SOS», η ομάδα που τα τρία τελευταία χρόνια έχει αναδείξει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν άμεσα την ποιότητα ζωής και κυρίως τη διαχείριση του ζωτικού κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό.
Συγκεκριμένα θέτει ερωτήματα που αφορούν
*την εκπόνηση της απαραίτητης, σύμφωνα με το ΤΕΕ, μελέτης προστασίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θάσου,
*τις υποδομές του δικτύου ύδρευσης οι οποίες σε πολλά σημεία είναι απαρχαιωμένες
*την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων,
*την επέκταση του συστήματος μετρητών εισροής κι εκροής νερού στο δίκτυο ύδρευσης για την σωστή αντιμετώπιση τυχών διαρροών αλλά και για την καταπολέμηση της λαθροληψίας.
Η ομάδα ζητά από τους υποψηφίους να πάρουν θέση για
*το Φράγμα των Μαριών και την ανάγκη κατασκευής πέντε τουλάχιστον μικροφραγμάτων στο νησί, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιπυρική προστασία, στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων για άρδευση και θα λειτουργήσουν ως τουριστικά αξιοθέατα,
*την καταγραφή, τον καθαρισμό και την καλλιέργεια των πηγών του νησιού.
Η «Θάσος Νερό SOS» θέτει τα ζητήματα
*της άρδευσης του νησιού ζητώντας να αντιμετωπιστεί με προγραμματισμό και συνέπεια ώστε η κατανομή του νερού να γίνεται δίκαια, προγραμματισμένα και με σεβασμό στα υδατικά αποθέματα.
ου πλήθους των γεωτρήσεων και
* του ελέγχου της ποιότητας του νερού που φθάνει στις βρύσες των σπιτιών
Σημαντικό σημείο αποτελεί το θέμα της τιμολογιακής και κοινωνικής πολιτικής ύδρευσης και άρδευσης για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Επίσης, η ομάδα ζητά από τους υποψηφίους
*να συστρατευθούν με τους υπόλοιπους δήμους που αρνούνται την εφαρμογή της ΚΥΑ για το κόστος του νερού και το περιβαλλοντικό τέλος το οποίο θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές του νησιού
*να πάρουν θέση για το θέμα της δημιουργίας μονάδας αφαλάτωσης η οποία θεωρείται μέθοδος ύδρευσης πανάκριβη, ανθυγιεινή και αντιοικολογική, και σε καμιά περίπτωση δεν ενδείκνυται για ένα νησί με τους υδατικούς πόρους της Θάσου, όπως και τη δημιουργία σχιστηρίων μαρμάρου που ρυπαίνουν και απαιτούν τεράστια κατανάλωση νερού
** να δεσμευθούν ότι θα φροντίσουν για την κάλυψη όλων των χωριών και οικισμών με βιολογικούς καθαρισμούς αναλόγως των αναγκών, συμπεριλαμβανομένων και μικρών έργων με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα στους πιο μικρούς οικισμούς καθώς και την επανεξέταση των προβληματικών χωροθετήσεων.
Τέλος η ομάδα πολιτών «Θάσος Νερό SOS» καλεί τους υποψήφιους να στηρίξουν τη λειτουργία της ΔΕΥΑ Θάσου ώστε να αντιμετωπίζει άμεσα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας διασφαλίζοντας υψηλά στάνταρ ποιότητας σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Ζητά την επαρκή στελέχωση της και προτρέπει στην διεκδίκηση της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του νερού στο Σύνταγμα της χώρας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.
Τέλος, ζητά δημόσιες βρύσες όπου είναι αναγκαίες (χώροι άθλησης, πλατείες, παιδικές χαρές, δημόσια κτήρια) για τον περιορισμό χρήσης του εμφιαλωμένου νερού και κατ’ επέκταση της χρήσης πλαστικών.

Μοιράσου το άρθρο: