Η λύση που έδωσαν οι Πράσινες γωνίες στη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας τράβηξε την προσοχή των διεθνούς φήμης ομιλητών που προσκάλεσε το νεοσύστατο Παρατηρητήριο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, στο Επιμελητήριο.
Σε όλους τους τόνους οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η διαχείριση του μέλλοντος είναι η ανακύκλωση διότι θα αποτελέσει μονόδρομο για την ανθρωπότητα εξαιτίας του τεράστιου όγκου των σκουπιδιών που παράγει. Στην Ευρώπη ιδικά, τόνισαν ότι δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον εργοστάσια μηχανικής διαλογής αλλά πολιτικές για τη μείωση των απορριμμάτων, κίνητρα για επανάχρηση των προϊόντων και ανακύκλωση. Και οι τρεις έμπειροι ομιλητές τόνισαν ότι, η πρόταση των εθελοντών της Κέρκυρας που υπηρετούν τις πράσινες γωνιές, θα μπορούσε να αποτελέσει το παράδειγμα που ψάχνει η Ευρώπη για τη δημιουργία ενός νησιού που θα ανακυκλώνει όλα τα σκουπίδια του.

Τέλος, σε ότι αφορά τη λύση που δρομολογείται στην Κέρκυρα, με την κατασκευή του εργοστασίου μηχανικής διαλογής, αυτή δεν συστήνεται γιατί πολύ σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι αφήνει μεγάλο υπόλειμμα, το 80% ή και το 90% του συνόλου των σύμμεικτων που μπαίνουν στο εργοστάσιο. Επίσης δεν θα έχει μεγάλο χρόνο ζωής αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει σε μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης και σε λίγα χρόνια θα ξαναρχίσει την πολιτική των προστίμων.
Στο τέλος της εκδήλωσης το Παρατηρητήριο βράβευσε τους εθελοντές από τις πράσινες γωνιές όλου του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο: