Στην Κέρκυρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου.

Ο κ. Πρωθυπουργός έφθασε στην Κέρκυρα στις 11 το πρωί και αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μάρεβα επισκέφθηκε το Αχίλλειο, ξεναγήθηκε στους χώρους του δεύτερου σε επισκεψιμότητα μουσείου της χώρας, ενώ στο βεράντα των Μουσών άκουσε παραδοσιακές μελωδίες της Μέσης Κέρκυρας από τη Φιλαρμονική Γαστουρίου. Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά μετέβη στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και κατά την υποδοχή του από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη, Κράτσα Τσαγκαροπούλου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα επιβλέψει ο ίδιος την πρόοδο των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου το μουσείο του Αχιλλείου να λάβει τη λάμψη που του αρμόζει.

Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχου, του βουλευτή Στ. Γκίκα, των Αντιπεριφερειαρχών, των επικεφαλής των συνεργαζόμενων παρατάξεων, Σ. Σπύρου και Αλ. Αλεξάκη, στην οποία παρευρέθηκε και το κλιμάκιο των υπουργών που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κρίση που δημιούργησε ο κορονοϊός δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή η Ευρώπη συνολικά, να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βγούμε από την κρίση του κορονοϊού όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Είπαμε ότι πάμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη φετινή τουριστική περίοδο, βάζοντας πρώτα την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, σε πρώτη προτεραιότητα και για αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως αυτά έχουν δοθεί από τους ειδικούς, πρέπει να τηρούνται ακόμη περισσότερο τώρα που αρχίζουμε να υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο στα Ιόνια νησιά όταν θα ανοίξουν με τη Μεγάλη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου, όπου θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών. Έχουμε ενισχύσει τις Υγειονομικές Περιφέρειες και το νοσοκομείο της Κέρκυρας και σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας θα τοποθετήσουμε ένα καινούργιο μοριακό αναλυτή στην Κέρκυρα, που θα έχει τη δυνατότητα εξέτασης 500 τεστ την ημέρα».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους φορείς να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τίθενται στη διάθεσή τους προκειμένου να επαναλειτουργήσει η οικονομία, λέγοντας: «Η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν αυτή την περίοδο, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, όπως και πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχει για εμάς η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Έχουμε δώσει στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου όλες τις δυνατότητες και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να μπορέσουν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σχετικά μειωμένου τζίρου. Δεν θέλουμε να απολυθούν άνθρωποι σε τουριστικές περιοχές. Κάνω έκκληση στους ξενοδόχους του νησιού να εκμεταλλευτούν αυτά τα εργαλεία ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να ξαναμπούν κανονικά στο ταμείο ανεργίας και να ξαναμπούν στην κανονική δραστηριότητα του 2021, όταν με το καλό θα έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την περιπέτεια».

Τέλος, έκανε λόγο για την επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων και του προβλήματος της ύδρευσης, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για την αποπεράτωση των έργων στο Αχίλλειο «είναι προσωπική μου δέσμευση το έργο αυτό που σώσαμε την τελευταία στιγμή της απένταξής του από το κοινοτικό πλαίσιο, θα το «τρέξουμε» και θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα».

San Giacomo

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο ιστορικό δημαρχείο San Giacomo, είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση που κράτησε πάνω από μια ώρα, και στην οποία αρχικά συμμετείχε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης με τον Γ.Γ. Διαχείρισης Απορριμμάτων Μανώλη Γραφάκο. Στη συνέχεια κλήθηκαν στη συνάντηση η Περιφερειάρχης, οι τρεις Δήμαρχοι και το σύνολο των υπουργών.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον γιο του επισκέφθηκε τον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ ακολούθησε συνάντηση στο Επιμελητήριο με τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού. Το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο μουσείο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του σε εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project στον Ερημίτη.

Μοιράσου το άρθρο: