Αλλάζει πλεύση το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων σε ότι αφορά την επένδυση στον Ερημίτη καταλήγοντας σε ψήφισμα με το οποίο δηλώνει την αναρμοδιότητα του αλλά και την υποστήριξη του στη λογική των επενδύσεων. Το ψήφισμα της πλειοψηφούσας παράταξης πέρασε με 20 ψήφους υπέρ και 14 κατά. Ψηφίστηκε δηλαδή από τις παρατάξεις της Ρ. Κράτσα, του Σ. Σπύρου και του Α. Αλεξάκη. Ωστόσο σε άλλη ψηφοφορία το περιφερειακό συμβούλιο έλαβε καταδικαστική θέση απέναντι στις παρεμβάσεις του Υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη με τις ψήφους των παρατάξεων του κου Θ. Γαλιατσάτου, της ΛΑΣΥ, του Π. Ποζίδη, της Ελληνικής Αυγής, του Σ. Σαμοίλη και της Β. Κορωνάκη.
Το θέμα έθεσαν προς συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση και η παράταξη του Θόδωρου Γαλιατσάτου. Ο Μπάμπης Χαραλάμπους τόνισε ότι η τροπολογία Γεωργιάδη πρέπει να αποσυρθεί, ο Θ. Γαλιατσάτος είπε ότι κάθε βήμα υλοποίησης της επένδυσης θα γίνει με ειδικές ρυθμίσεις και όχι αυτές που ισχύουν για όλους, ο Σπύρος Σπύρου δήλωσε ότι αλλάζει γνώμη διότι η αρχική άρνηση στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη ήταν υπό το κράτος συναισθηματικής σκέψης αλλά σήμερα επιβάλλεται να επικρατήσει ψυχραιμία απέναντι στις επενδύσεις. Ο Α. Αλεξάκης δήλωσε θετικός στις επενδύσεις ιδιαίτερα την εποχή που το κράτος ψάχνει για έσοδα αλλά με αυστηρούς όρους, ο Γιάννης Αιβατίδης ζήτησε να γίνει τοπικό δημοψήφισμα, ο Σ. Σαμοίλης ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία Γεωργιάδη και να κρίνονται οι εμβληματικές επενδύσεις από λαϊκές συνελεύσεις και τη Βέρα Κορωνάκη τόνισε την πάγια άρνηση της παράταξης της.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στη συνεδρίαση, που πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για την επένδυση στον Ερημίτη, όπως συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις Ιόνιο Δυνατά Κάθε νησί ψηλά (Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου), Ιόνιος Συμμαχία (Σπύρος Σπύρου) και Επτανησιακή Πρωτοβουλία (Αλέξανδρο Αλεξάκη).
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την στήριξη του σε κάθε επενδυτική προσπάθεια είτε αυτή φέρει το χαραχτήρα της δημόσιας επένδυσης είτε φέρει το χαραχτήρα της ιδιωτικής επένδυσης, εφόσον αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη του μέρους στο οποίο εκτελείται.
Κύριος γνώμονας της στήριξης μας, αποτελεί η κατ΄ απόλυτο τρόπο τήρηση της κείμενης εσωτερικής ή ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος του ευρύτερου χώρου που η οποιαδήποτε επένδυση θα πραγματοποιηθεί .
Εν προκειμένω, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων διαπιστώνει την αναρμοδιότητά του, ως αυτοδιοικητικού οργάνου να εκφράσει επί της ουσίας θέση περί της καταλληλότητας ή μη της συγκεκριμένης επένδυσης στην θέση «Ερημίτης» της ευρύτερης περιοχής Κασσιόπη Κέρκυρας, καθόσον την αρμοδιότητα έχει, ως ιδιοκτήτης της έκτασης το Ελληνικό Δημόσιο , το όποιο έχει κατά το πρόσφατο παρελθόν, δια τριών διαδοχικών κυβερνήσεών του τοποθετηθεί και μάλιστα δια νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων ήδη από το έτος 2011.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο, με πράξη του που έλαβε χώρα το έτος 2017, άλλαξε τον αρχικά επιλεγέντα τρόπο της επένδυσης, με τη μεταβίβαση της κυριότητας τμήματος του όλου γηπέδου της επένδυσης, μετατρέποντας έτσι την αρχική φύση αυτής, που ήταν η παραχώρηση του γηπέδου δια της εκμίσθωσης για 99 χρόνια, απόφαση με την οποία δεν συμφωνεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μη έχοντας όμως και νόμιμο λόγο προσβολής της απόφασης αυτής.
Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων διατυπώνει ρητά τη διαβεβαίωσή του ότι θα παρακολουθεί δια των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, την πορεία εκτέλεσης της συγκεκριμένης επένδυσης, σε όσα κεφάλαια θεωρεί εαυτόν αρμόδιο, ιδίως σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της νομοθεσίας που τη διέπει, με βάση και το εκδοθέν και ψηφισθέν ΕΣΧΑΔΑ, ως σήμερα ισχύει, καθώς και των δικαιωμάτων των πολιτών για ελεύθερη πρόσβασή τους, προς το θαλάσσιο χώρο.
Παράλληλα αισθάνεται την ανάγκη να διατυπώσει και εκφράσει την πάγια θέση του, υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης δια της διατήρησης και περαιτέρω παραχώρησης αρμοδιοτήτων, σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση θεμάτων σχετιζομένων με τα πάσης φύσεως συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, με την αυτονόητη παρατήρηση ότι και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ανταποκρίνεται ακριβόχρονα και με υπευθυνότητα, στα θέματα τα οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα.

Μοιράσου το άρθρο: