Κέρκυρα: Αναλυτικά η συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου για τον Ερημίτη

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας προτάχθηκε το θέμα του Ερημίτη, μετά από ψηφοφορία των δημοτικών συμβούλων, αντί του θέματος για τα μηδενικά απόβλητα το οποίο είχε αναβληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος. Ας σημειωθεί ότι το θέμα του zero waste αναμένεται να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη.
Η αίθουσα του Μον Ρεπό ήταν κατάμεστη από μέλη του Ερημίτη Πλούς και άλλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινημάτων και συλλογικοτήτων που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της επίμαχης έκτασης.

Με συντριπτική διαφορά στην ψηφοφορία, καταψηφίστηκε η πρόταση ψηφίσματος της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου με 15 ψήφους έναντι 24 που συγκέντρωσε κοινό ψήφισμα που κατέθεσε για λογαριασμό 8 παρατάξεων της αντιπολίτευσης (πλην Σπύρου Πουλή που ψήφισε λευκό) μετά από μία έντονη και οξύτατη συζήτηση με βολές ένθεν και ένθεν αλλά και συσπείρωση σύσσωμης σχεδόν της μειοψηφίας.

Το ψήφισμα των 8 παρατάξεων μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων εμμένει στις προηγούμενες αποφάσεις του και τάσσεται κατά σε κάθε ιδιωτικοποίηση – τσιμεντοποίηση του Ερημίτη, που είναι περιοχή απείρου φυσικού κάλλους» και ζητά «να καταργηθεί η «ντροπολογία του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, που τιμωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνοντας αρμοδιότητές της». Στο ίδιο ψήφισμα ζητείται από Κυβέρνηση και κόμματα να κηρυχθεί ο Ερημίτης προστατευόμενος χώρος με απαγόρευση κάθε δόμησης και χρήση ως οικολογικό πάρκο για δημόσια χρήση αλλά και από τους βουλευτές και την Περιφερειάρχη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Μερόπη Υδραίου στη δική της πρόταση απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας για το θέμα, Παράλληλα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εκπόνησης Χωροταξικού Σχεδίου, ως πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταχθούν χρήσεις γης.

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση της Μερόπης Υδραίου αλλά και η δευτερολογία της. Η Δήμαρχος έκανε λόγο για υποκρισία και λαϊκισμό, υποστηρίζοντας ότι η ίδια από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ζητούσε χωροταξικό σχεδιασμό και συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης του Ερημίτη, ωστόσο, πλέον έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα δεδομένα. Δεν είναι το ίδιο το 2006, το 20012, το 2017 και το 2020, τόνισε ο κα Υδράιου επισημαίνοντας ότι από τις 22 προσφυγές που έχουν κατατεθεί δεν κερδίσθηκε ούτε μία. Άφησε αιχμές χωρίς να προσδιορίσει τους αποδέκτες, περί συμφερόντων και υπόγειων συναλλαγών με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ επέμεινε στη θέση της ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας δεν έχει αρμοδιότητα και θα πρέπει να περιμένει να πάρει συγκεκριμένη θέση ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.

Την εισήγηση έκανε ο Γιώργος Καλούδης ο οποίος επιτέθηκε κατά των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας για το ΤΑΙΠΕΔ και την απόφαση εκποίησης του Ερημίτη, καθώς και την σύμβαση του 2018 που παραχωρεί κτήση στην ιδιοκτήτρια εταιρία. Έκανε λόγο για real estate και μάλιστα φθηνό και όχι για επένδυση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και της Κέρκυρας.

Σταθερός εμφανίστηκε στη θέση κατά της εκποίησης του Ερημίτη ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος έκανε λόγο για αστείο τίμημα που υποτίθεται ότι το κράτος θα εισπράξει για το δημόσιο χρέος, τονίζοντας ότι ουσιαστικά ανέρχεται στο κόστος 4 διαμερισμάτων 100 τετραγωνικών στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Ο κ. Τρεπεκλής εξαπέλυσε επίθεση κατά της δημάρχου Μερόπης Υδραίου, απαντώντας σε βολές της περί «βόλτας με επενδυτή με ελικόπτερο προ μερικών ετών. Κατηγόρησε τη Μ. Υδραίου για εναγκαλισμό με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για τη στάση της απέναντι στην αντίθετη άποψη την οποία χαρακτηρίζει λαϊκίστικη, υπογραμμίζοντας ότι κατηγορεί για λαϊκισμό και εκπροσώπηση συμφερόντων ουσιαστικά από το Νίκο Δένδια έως το Μπάμπη Χαραλάμπους και από τον Κώστα Νικολούζο έως το Στέφανο Σαμοΐλη επί βουλευτικής του θητείας, επειδή έχουν άλλη άποψη από την ίδια.

Ο Χρ. Σαρλής ο οποίος επίσης τοποθετήθηκε, τάχθηκε αναφανδόν κατά της επένδυσης υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους επενδύσεις σκέφτονται μόνο ανόητοι! Έκανε λόγο για σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο που θα χτίζεται στον Ερημίτη, θα αφαιρεί πολλαπλάσια αξία από τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Κέρκυρας.

Κατά της επένδυσης στον Ερημίτη τάχθηκε ως εισηγητής της παράταξης Σαρλή ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μπούκας. Στράφηκε κατά του ΤΑΙΠΕΔ και των κυβερνήσεων που απάλλαξαν από ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους με νόμο τα μέλη του Δ.Σ.

Ο Γιάννης Μπορμπότης υποστήριξε ότι η υπόθεση του Ερημίτη αποτελεί ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα: «Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη και θέλουμε να πούμε ότι εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που έχει και το εγχώριο και το ξένο κεφάλαιο, που θέλουν να συντηρηθεί η σημερινή ανάπτυξη που δεν έχει άλλη μορφή παρά μόνο την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Ο Λευτέρης Μαρκάτης υπογράμμισε ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας καλείται να πάρει απόφαση για την επένδυση, έχοντας να επιλέξει δύο δρόμους: «Από τη μια τη στήριξη στη κυβέρνηση και την εταιρεία και στις πρακτικές τους και από την άλλη να αφουγκραστεί την πλειοψηφία των πολιτών της Κέρκυρας που δεν θέλει την εκποίηση του Ερημίτη». Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην απόφαση Άδωνη Γεωργιάδη να αφαιρέσει αρμοδιότητα της Τ.Α. επειδή δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε ο δήμαρχος Β. Κέρκυρας!

Κατά της επένδυσης στον Ερημίτη τάχθηκε και η Μαρία Δρυ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι το περιβάλλον θα έπρεπε να είναι για όλους και, κυρίως, για τη δημοτική αρχή ως πρώτιστη προτεραιότητα προστασίας.

Ο Γιώργος Καρύδης κατέθεσε πρόταση για να διεξαχθεί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα ως απάντηση στις αιτιάσεις Άδωνι Γεωργιάδη ότι η επένδυση αυτή βρίσκει αντίδραση μόνο από μια μικρή μειοψηφία.

Ο Σπύρος Νεράντζης υποστήριξε ότι θα πρέπει να καθήσουν όλοι οι παράγοντες από όλους τους δήμους ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο χωροταξικό σχέδιο που θα επιλύσει πολλά προβλήματα.

Ο Σπύρος Πουλής τάχθηκε υπέρ της επένδυσης ζητώντας παράλληλα να εφαρμοστούν οι νόμοι και οι κανόνες που αφορούν το περιβάλλον: «Δεν μπορώ να αγνοήσω τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά ούτε και τα κινήματα. Μην περνάμε επιπόλαια το γεγονός ότι αν η επένδυση γίνει σωστά θα αφήσει χρήματα στην Κέρκυρα», δήλωσε.

Για πιθανά μη αναστρέψιμα αποτελέσματα που θα είναι καθοριστικά για τις επόμενες δεκαετίες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του περιβαλλοντικού συλλόγου Ερημίτης Πλους, Δημήτρης Φατήρας. Απηύθυνε κάλεσμα για να ανοίξει ένας ευρύτερος τεκμηριωμένος διάλογος που να συμπεριλαμβάνει τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για ένα στρατηγικό και χωροταξικό τουριστικό σχεδιασμό στο νησί που να λαμβάνει υπ όψη την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και την ευρύτερη κοινωνική συνοχή.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μπ. Χαραλάμπους και Β. Κορωάκη, η πρόεδρος του τμήματος Βόρειας Κέρκυρας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Τζένη Σκέμπρη και ο δημοτικός σύμβουλος Β. Κέρκυρας Σ. Τρύφωνας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος