Στην απεργιακή κινητοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στου Δήμους όλης της χώρας για αύριο Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, συμμετέχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας. Ο Σύλλογος συμμετείχε και στις κινητοποιήσεις από την αρχή της εβδομάδας στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, αντιδρώντας στην ψήφιση του άρθρου 179 που απλοποιεί τις διαδικασίες ανάθεσης έργου σε ιδιώτες εργολάβους στους παραπάνω τομείς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταμάτης Κροφιάτης, τονίζει ότι ο κίνδυνος μαζικών αναθέσεων σε ιδιώτες, θα απαξιώσει ένα μεγάλο μέρος της δημοτικής μηχανής, επιβαρύνοντας τους δημότες με το επιπλέον κόστος της εργολαβικής πληρωμής. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Κέρκυρα όπου το περασμένο διάστημα δόθηκε 1,5 εκ ευρώ για εργολαβίες καθαριότητας ενώ άλλες 500 χιλιάδες ευρώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στο πλευρό των εργαζομένων δηλώνουν με ανακοινώσεις τους οι δημοτικές παρατάξεις Εκκίνηση και Κερκυραική Συμμαχία.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ, όπως αναφέρει «στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στους δήμους, οι οποίοι αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Ο.Τ.Α.. Στηρίζουμε την 24ωρη πανελλαδική απεργία, στις 24/10/19 που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την εκχώρηση στους ιδιώτες των υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων. Η απόσυρση του άρθρου 179 το οποίο περιλαμβάνει τις επίμαχες διατάξεις, αποτελεί μονόδρομο για να διατηρήσουν οι Δήμοι τον κοινωνικό τους ρόλο και να μην μετατραπούν σε απλούς διαχειριστές των εργολαβικών συμφερόντων. Οι προθέσεις της κυβέρνησης με την εκχώρηση των βασικών λειτουργιών των ΟΤΑ στους ιδιώτες, με ταυτόχρονη άρνηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού, μοιραία οδηγεί στην διάλυση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους Δημότες, στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ».

Η Κερκυραϊκή Συμμαχία δηλώνει «Συμπαριστάμεθα στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους κατά του δήθεν αναπτυξιακού νομοσχεδίου που παραχωρεί σε ιδιώτες τις δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου  και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων.

Καταγγέλλουμε  την ρύθμιση του άρθρου 179  του νομοσχεδίου, που κατατίθεται μεθαύριο από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή και εκχωρεί με αναιτιολόγητη απόφαση του Δημάρχου σε εργολαβικά συμφέροντα βασικές δημοτικές υπηρεσίες της καθημερινότητας.

Η εφαρμογή του νόμου θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων στους Δήμους, σε παράλειψη ανανέωσης συμβάσεων, σε εξάρτηση των Δήμων από εργολάβους και σε αύξηση των δημοτικών τελών, που θα καταβάλλουν οι δημότες.

Ζητούμε από την κυβέρνηση ν΄ αποσύρει την διάταξη και εφόσον επιμείνει ζητούμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την καταψηφίσουν και ν΄ αναδείξουν στον ελληνικό λαό τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης».

Μοιράσου το άρθρο: