Κέρκυρα: Άρθρο του Σ. Γκίκα για το δημογραφικό

Η εξέλιξη του δημογραφικού οφείλει να προβληματίζει έντονα την Πολιτεία. Οι ετήσιοι δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής παρουσιάζουν όξυνση του φαινομένου, ενώ παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν είχε χαράξει με αποτελεσματικό τρόπο μέτρα δημογραφικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 γεννήθηκαν 86.440 παιδιά στη χώρα μας, κατά 2,4% λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Παράλληλα, οι θάνατοι το 2018 ανήλθαν τους 120.297.

Οι αριθμοί απεικονίζουν μία χώρα που δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει στοιχεία υγιούς δημογραφικής εξέλιξης. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή ο μέσος όρος παιδιών που έχει ένα ζευγάρι στην Ελλάδα, είναι σταθερά 1,26. Ωστόσο, για να μην επηρεαστεί ο πληθυσμός, ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι πάνω από 2,1. Αν δεν σημειωθεί σημαντική αύξηση του ετήσιου αριθμού γεννήσεων, εκτιμάται πως το 2050 ο πληθυσμός θα μειωθεί στα 8,3 εκατ. Επιπλέον, το ένα τρίτο των κατοίκων της Ελλάδας θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η γήρανση του πληθυσμού ισοδυναμεί με την μείωση του εργατικού δυναμικού και συνεπώς με την αύξηση των συνταξιούχων. Πρόκειται για μία εξέλιξη που σε βάθος χρόνου αποτελεί σοβαρή απειλή για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Διάφοροι κοινωνικοί λόγοι οι οποίοι ανεβάζουν την μέση ηλικία τεκνογονίας, επηρεάζουν τους κατοίκους όλων των ανεπτυγμένων χωρών μεταξύ των οποίων και την ΕΕ. Οι Ελληνικοί δείκτες γεννήσεων ανήκουν ωστόσο στους χαμηλότερους της ΕΕ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας επί μία δεκαετία. Η ανεργία, η υπέρμετρη φορολόγηση, η λιτότητα και η επιδείνωση της οικονομικής κατάσταση της μέσης Ελληνικής οικογένειας, αποτρέπουν τους νέους από την απόκτηση παιδιών.

Η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης μέτρων δημογραφικής πολιτικής, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της Χώρας. Για αυτό προχώρησε άμεσα στην νομοθέτηση μίας σειράς φορολογικών ελαφρύνσεων. Πρόκειται για την θέσπιση του αφορολόγητου 1.000 Ευρώ για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού παιδιών και την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για βρεφικά είδη και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων. Επιπλέον, οι πολύτεκνοι, οι οποίοι για πρακτικούς λόγους χρειάζονται μεγάλα αυτοκίνητα, παύουν να πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα άνω των 1928 κ.εκ.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε άλλη μία βασική προεκλογική της δέσμευση, το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 Ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό, που θα βοηθήσει τις οικογένειες που αποκτούν παιδί και για τις οποίες τα έξοδα που συνοδεύουν την διεύρυνση της οικογένειας αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Το βοήθημα δεν θεωρείται εισόδημα και για αυτό απαλλάσσεται από φόρους, τέλη και κρατήσεις υπέρ Δημοσίου, αλλά και από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Επιπλέον, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο ή προς τράπεζες.

Τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία νομοθετήθηκαν, έχουν ως γνώμονα την μεγαλύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη όσων έχουν ανάγκη. Για αυτό και από την χορήγηση του επιδόματος αποκλείεται ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, για τους οποίους το οικονομικό κόστος μίας γέννας δεν αποτελεί εμπόδιο για την απόκτηση ενός παιδιού.

Σαφώς, 2.000 Ευρώ δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών της πρώτης περιόδου ανατροφής ενός παιδιού, είναι ωστόσο ένα σημαντικό βοήθημα που μπορεί να δώσει μία ανάσα. Εξάλλου, προς το παρόν, τα δημοσιονομικά της Χώρας μας δεν επιτρέπουν την χορήγηση μεγαλύτερου επιδόματος.

Με την νομοθέτηση του επιδόματος γέννησης, η Κυβέρνηση έκανε πράξη μία ακόμη προεκλογική της δέσμευση, ενώ πρόσθεσε άλλο ένα μέτρο στην δημογραφική πολιτική που θεσπίζει για πρώτη φορά. Πιστή στις δεσμεύσεις και στα πιστεύω της, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την Ελληνική οικογένεια και κάνει πράξη τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Νέα θετικά μέτρα έπονται…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος