Έως το τέλος του Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ Νότου ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στο Υπουργείο Οικονομίας η Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ο καταλογισμός του ποσού των 4,7 εκ ευρώ που κόστισε η κατασκευή ενός έργου το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί από το 2015.

Η εκκρεμότητα που υπάρχει αφορά στην έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της αναθεωρημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και από την Πυροσβεστική το πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, τόνισε ότι η τροποποίηση της ΜΠΕ θα οδηγήσει στην αδειοδότηση του έργου. Το έργο αυτό, όπως είπε, είναι ενταγμένο σε όλους τους σχεδιασμούς διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου αλλά και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και θα πρέπει να λειτουργήσει δίδοντας λύση στη σημερινή κατάσταση. «Δεν είναι δυνατόν» συνέχισε «η κοινωνία να ανέχεται δίπλα από τον υποτιθέμενο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης να λειτουργεί ένας ΧΑΔΑ, ανεξέλεγκτη ταφή απορριμμάτων, ρίχνοντας πάνω από τα σκουπίδια χώμα, κλαδιά κλπ και να μην δεχθεί έναν οργανωμένο ΧΥΤΥ που θα λειτουργεί με όλες τις προδιαγραφές και για τις οποίες μπορεί να εξασφαλιστεί κάθε δικλίδα ασφαλείας που προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και τον κοινωνικό έλεγχο. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση επιτροπή στην οποία θα έχει βαρύνουσα συμμετοχή η κοινωνία να ελέγχει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ».

Σε ότι αφορά την κοινωνική συνοχή, ο κ. Νικολούζος επισήμανε ότι αυτή θα επιτευχθεί δεν έχει άλλο τρόπο να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο.

Μοιράσου το άρθρο: