Πολιτική Εκδήλωση επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις κομματικές οργανώσεις Βόρειας Κέρκυρας του ΚΚΕ, με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα – Οι εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Ένα θέμα πολύ επίκαιρο, μετά την απόφαση της ΔΕΥΑΚ για εκ περιτροπής υδροδότηση σε περιοχές της Βόρειας Κέρκυρας.
Για τη σημασία του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, τους κινδύνους και τα ζητήματα που πρέπει να προλαμβάνονται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας μίλησε η Δρ. Ελπίδα Χαραλάμπους μοριακή βιολόγος – γενετίστρια, διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, πρώην ερευνήτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας Καρκίνου και στέλεχος του ΚΚΕ.
Τις θέσεις του κόμματός για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ανέπτυξε η Τζένη Σκέμπρη – οικονομολόγος, μέλος ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων είπε:
Ζούμε στο νησί με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα κι ο κερκυραϊκός ελαιώνας συγκρατεί το νερό. Για τη λειψυδρία δεν φταίει η ανομβρία, φταίει η κραυγαλέα έλλειψη υποδομών, τα έργα συντήρησης με το σταγονόμετρο, με ιδιωτικά συνεργεία, με τρόπο που κερδίζουν λίγοι και πληρώνουν οι πολλοί. Είναι απαράδεκτες οι τεράστιες απώλειες νερού και χρημάτων από τις διαρροές του ασυντήρητου ή κοκοσυντηρημένου δικτύου της ΔΕΥΑΚ που όμως κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες όταν… ποτίζουν τις ντομάτες τους!
Ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα:
Ανακατασκευή και συντήρηση του δικτύου, για να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές απώλειες. Το 55% του νερού που αντλείται χάνεται από διαρροές, έτσι διπλασιάζεται το κόστος. Άμεση αντικατάσταση των επικίνδυνων αμιαντοσωλήνων.
Τακτική συντήρηση, απολύμανση και καθαρισμός πηγών, ταμιευτήρων, δεξαμενών και σωληνώσεων.
Εμπλουτισμός του δικτύου, με καλής ποιότητας νερό από πηγές – χείμαρρους.
Αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΚ ώστε να πληρώνουν οι μεγαλοξενοδόχοι και να ανακουφιστεί ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει.
Επάνδρωσή της ΔΕΥΑΚ με επαρκές μόνιμο προσωπικό.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η Αλεξάνδρα Μπαλού, Περιφερειακή Σύμβουλος της ΛΑΣΥ στην ΠΙΝ, η οποία εξήγησε, με ποιο τρόπο η Τοπική Διοίκηση εφαρμόζει και εξειδικεύει την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης και στη διαχείριση του νερού.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις για τα προβλήματα στα χωριά της περιοχής, από τους Κώστα Ρούσινο και Σάντρο Ρούσινο, Δημοτικούς Συμβούλους της ΛΑΣΥ στη Βόρεια Κέρκυρα.

Για τη μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων από τους βιολογικούς των ξενοδοχείων και του Δήμου, από τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα κότερα κτλ μίλησε η Ελένη Μαρτζούκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από τους Λευτέρη Ασπιώτη και Ελένη Ανδριοπούλου. Φιλικά συμμετείχε η Μαρία Μπάνου.

Μοιράσου το άρθρο: