Κέρκυρα: Η Εκκίνηση για τα απορρίμματα

“Λίγος καιρός πέρασε από την εκλογή της και η νέα κυβέρνηση μαζί με την παλιά (Νικολούζος) και τη νέα (Υδραίου – Νεράτζης) δημοτική αρχή δείχνουν τις διαθέσεις τους. Με fast track διαδικασίες προχωρούν νέα εργολαβία για την αποκομιδή των απορριμμάτων, την ίδια ώρα που η νέα δημοτική αρχή μιλάει για μία μεγάλη εργολαβία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο σχεδιασμός τους είναι η παραχώρηση όλης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Και όλα αυτά τη στιγμή που η 3Κ έχει ολοκληρωθεί και οι δήμοι έχουν ουσιαστικά στελεχωθεί με προσωπικό που μπορεί να κάνει την αποκομιδή. Αυτό που λείπει είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα απορριμματοφόρα δηλαδή για να γίνει η αποκομιδή. Δε βλέπουμε όμως με ανάλογη ταχύτητα να γίνεται καμία κεντρική παρέμβαση για την επισκευή του στόλου των οχημάτων και την αγορά νέου εξοπλισμού από το δήμο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών και να μη χρειάζεται να χρυσοπληρώνουμε εργολάβους για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Αποκρύπτουν επίσης ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η αποκομιδή αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν που να τα πάνε καθώς δεν υπάρχει χώρος εναπόθεσης. Γι αυτό άλλωστε και τις προηγούμενες μέρες από τη μία προχωράνε παράνομα εργασίες σε χώρο εκτός του οικοπέδου των αδελφάτων για να υποδεχτεί δέματα, και παράλληλα παράνομα εναποτέθηκαν δέματα στο Γ΄ κύτταρο της χωματερής του Τεμπλονίου. Αποκρύπτουν ότι με επίσης fast track διαδικασίες προσπαθούν προχωρούν την κατασκευή ενός απαρχαιωμένης τεχνολογίας και πανάκριβο εργοστάσιο (να σημειωθεί εδώ ότι τέτοιου τύπου εργοστάσια, σύμμεικτων σκουπιδιών η ΕΕ έχει δηλώσει ότι το Γενάρη θα σταματήσει να τα χρηματοδοτεί), που θα καταδικάσει την Κέρκυρα να βρίσκεται για πολλά χρόνια πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και να πληρώνει πρόστιμα για την ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων. Τίποτα δε λένε για το γεγονός ότι ολόκληρος ο σχεδιασμός του εργοστασίου δεν περιλαμβάνει την ανακύκλωση. Καμία κουβέντα για τη διαλογή στην πηγή ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Καμία κουβέντα για το γεγονός ότι σε έξι μήνες η ΕΕ απαιτεί να έχουμε 50% διαλογή στην πηγή, αλλιώς θα επιβάλει πρόστιμα, ενώ το 2023 το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 65%.

Την ίδια ώρα προχωράν στην αγορά 52 στρεμμάτων που έχουν κριθεί υπερκοστολογημένα από το ελεγκτικό συνέδριο μια έκταση που το μέγεθός της δικαιολογείται μόνο από την επιλογή της κατασκευής του νέου ΧΥΤΥ εκεί, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μελέτη χωροθέτησης. Η κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης και νέου ΧΥΤΥ δίπλα στη χωματερή του Τεμπλονίου , αποτελεί μια καταστροφική επιλογή. Καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει η λειτουργία τους στην περιοχή.

Γιατί το μόνο που πραγματικά τους ενδιαφέρει δεν είναι να λύσουν το πρόβλημα των απορριμμάτων αλλά το πώς θα ταΐζουν εργολάβους και ημετέρους. Αδιαφορώντας για το κόστος, το ύψος που θα φτάσουν τα δημοτικά τέλη, και τα πρόστιμα που θα κληθούμε όλοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε από την ελλιπή διαχείριση.

Αν πραγματικά το κεντρικό κράτος έχει τόσα χρήματα να διαθέσει ας επιδοτήσει την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων, πράγμα που αποτελεί τη μόνη πραγματική λύση, και να σταματήσει την κατασκευή του σχεδιαζόμενου εργοστασίου, ώστε να μπορέσει να δοθεί ο χρόνος για να είναι εφικτός ο εξ αρχής σχεδιασμός και χωροθέτηση ενός σύγχρονου εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, και όχι μόνο των σύμμεικτων σκουπιδιών που θα το διαχειρίζεται και θα το λειτουργεί ο νέος φορέας διαχείρισης των νέων δήμων. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το κόστος διαχείρισης και να έχουμε και ένα νησί καθαρό όπως αρμόζει στην Κέρκυρα.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος