Κέρκυρα: Οι κλιματικές αλλαγές στο Ιόνιο – Αδριατική

Επιστημονικό εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα τις «επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε νησιωτικά οικοσυστήματα» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Κέρκυρα. Διοργανωτής του συνεδρίου ήταν ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά- Αχέρωντα- Κέρκυρας.

Τα βασικά προβλήματα της περιοχής μας που αναδείχθηκαν είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής και κατά συνέπεια η εισβολή ξενικών ειδών, η διάβρωση των ακτών αλλά και η δημιουργία απολύτως νεκρών ζωνών στην Αδριατική. Τα ξενικά είδη κατατρώγουν τα ντόπια,μάλιστα όπως εξηγεί ο ιχθυολογος Σταμάτης Γκίνης το ποσειδώνιο δάσος της παράκτιας περιοχής ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία αποτελεί γραμμή άμυνας και πρέπει να προστατευθεί. Η Αδριατική δεν έχει πλέον το θερμό ρεύμα που ξεκινούσε από το Ιόνιο και ανέβαινε βορειότερα και την αναζωογονούσε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νεκρές ζώνες χωρίς θαλάσσια ζωή. Η διάβρωση στις ακτές γίνεται πλέον ορατή σε όλα τα νησιά του Ιονίου από τη δυτική πλευρά.

Κέρκυρα: Οι κλιματικές αλλαγές στο Ιόνιο – Αδριατική
dav

Ακούμε τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά Αχέρωντα Κέρκυρας κύριο Μάρκο Νικολάου.

Στο συνέδριο αυτό παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα εργασία ο γνωστός Κερκυραίος ιχθυολογος Σταμάτης Γκίνης σχετικά με το θαλάσσιο είδος της πίνας. Ύστερα από τρία χρόνια έρευνας σε συνεργασία με τους αλιείς όλου του νησιού ο κος Γκίνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πίνα είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση αφού στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας έκτασης δεν υπάρχει πια. Η πρόταση του είναι στα σημεία που οι ψαράδες υποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη μικρός πληθυσμός να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι.
Κέρκυρα: Οι κλιματικές αλλαγές στο Ιόνιο – Αδριατική

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος