Επιστολή προς τους Υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης των ανέργων και των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, απέστειλε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.

Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα: «Προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε μεγάλη μερίδα εποχιακών εργαζομένων στον τουρισμό ο αποκλεισμός τους από κάθε κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοιού. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση σας έχει αποκλείσει από τα μέτρα στήριξης και την παράταση του επιδόματος ανεργίας:
Α) Όσους εργάστηκαν για πρώτη φορά το 2019 καθώς και όσους εργάστηκαν για μικρότερο των 4 μηνών διάστημα και δεν έχουν συγκεντρώσει τις προυποθέσεις για την επιδότηση ανεργίας.
Β) Όσους εργαστηκαν 4 ή 5 μήνες το 2019 και επειδή έληξε νωρίς η σύμβαση τους έχει λήξει η επιδότηση ανεργίας τους μέσα στο 2019.
Γ) Όσοι η επιδότηση τους λήγει για διάφορους λόγους μέσα στον Απρίλιο του 2020.
Δ) Όσοι εργάζονται με συμβάσεις μιας ημέρας ή ενός μήνα ή με τη μεσολάβηση εργολαβικών γραφείων.
Τέλος καμιά πρόνοια δεν έχετε λάβει για τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ άνεργους που δεν επιδοτούνται και όπου χωρίς καμιά στήριξη είναι αδύνατο να μένουν σπιτι. Από τις παραπάνω κατηγορίες δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα για προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού απο τη μια δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες τους, η τουριστική χρονιά δεν ξεκινά ώστε να εργαστούν, η κυκλοφορία απαγορεύεται ώστε να αναζητήσουν εργασία έστω περιστασιακά και απο την άλλη η κυβέρνησή σας τους αγνοεί. Παρότι τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τους ανέργους που έχετε αποφασίσει είναι ανεπαρκή και ως εκ τούτου διαφωνούμε με αυτά, σας καλούμε έστω και τώρα να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο των δικών σας μέτρων πριν η οργή οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις. Γι’ αυτό σας καλούμε όπως:
1. Καταβάλλετε δίμηνη επιδότηση ανεργίας σε όλους τους ανέργους που εργάστηκαν εποχιακά ή για μικρότερο διάστημα μέσα στο 2019 χωρίς όρους και προυποθέσεις,
2. Καταβάλλετε οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ στους εγγεγραμένους άνεργους του ΟΑΕΔ και σε όσους εργάζονταν με συμβάσεις μιας μέρας ή ενος μήνα ή με εργολαβικά.
3. Μειώσετε το ενοίκιο όπως προβλέπεται από το μηχανισμό στήριξης και για τις παραπάνω κατηγορίες ανέργων,
4. Αναστείλετε τις πληρωμές για τους ανέργους και τους εργαζόμενους προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και αναστείλετε όλους τους πληστηρειασμούς τις κατασχέσεις και τις διακοπές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, κλπ.
Πιστεύουμε πως μπορείτε να εξαιρέσετε λίγα ψίχουλα από τον πακτωλό χρημάτων που δίνετε στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την επιβίωση των ανέργων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Σ. Πελάης Γ. Ανδριώτης»

 

Μοιράσου το άρθρο: