Ανακοίνωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων εξέδωσε το Παρατηρητήριο Απορριμμάτων. Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για «διαμάχη που φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ των εμπλεκομένων στη λειτουργία του διαδημοτικού και διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, με εκ πρώτης όψεως μήλον της έριδος αφενός τα περιουσιακά στοιχεία του νυν ΣΥΔΙΣΑ και αφετέρου το φορέα του θα προχωρήσει εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων».

Στη συνέχεια, αφού υπενθυμίζει ότι αποσύρθηκε ο φάκελος του αντίστοιχων προδιαγραφών εργοστασίου Πελοποννήσου, τονίζει ότι προβληματισμό προκαλούν οι καθυστερήσεις και παλινωδίες τόσο στη μελέτη όσο και στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης του εργοστασίου της Κέρκυρας.

Το Παρατηρητήριο δεν παίρνει θέση σχετικά με τον φορέα χρηματοδότησης, καθώς πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, αλλά υπογραμμίζει ότι «προκαλεί εντύπωση ότι έχει ξεσπάσει διαμάχη σχετικά με τον φορέα κατασκευής ενός αναποτελεσματικού εργοστασίου». «Όπως πολλές φορές έχουμε καταδείξει, η Διαλογή στην Πηγή και η Κομποστοποίηση, καθιστά τη λειτουργία ενός τόσο μεγάλου εργοστασίου περιττή και ανταγωνιστική.»

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι «εξακολουθεί να τηρείται σιγή ιχθύος σχετικά με το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί η κατασκευή του, που είναι η χωροθέτηση και λειτουργία ΧΥΤΥ για την ταφή του εξαιρετικά μεγάλου υπολείμματος».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:
«• Παρά τον προβληματισμό μας για το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία του συνδέσμου σε μια ΑΕ, εντύπωση προκαλεί η τόσο επίμονη αναφορά σε αυτά. Αναρωτιόμαστε αν πέραν των μολυσμένων στρεμμάτων της χωματερής, ο φορέας κατέχει κάποια αξιόλογη περιουσία που αγνοεί ο Κερκυραϊκός λαός. Εντύπωση επίσης προκαλεί και η αντίφαση με την ευκολία με την οποία ξεπούλησαν το ‘άχρηστο’ κατά τα λόγια της δημάρχου οικόπεδο του club Med.
• Για μια ακόμη φορά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν έχει γίνει τίποτα στο επίπεδο της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της Διαλογής στην Πηγή και της ανακύκλωσης καθώς ήταν το βασικό προεκλογικό πρόταγμα σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων, όλων των δήμων. Η διαδικασία της κομποστοποίησης παρά το ότι προβλέπεται από τη σύμβαση λειτουργίας του δεματοποιητή συνεχίζει να μην πραγματοποιείται και τα νέα αυτοκίνητο του δήμου για τα βιοαπόβλητα παραμένουν ακινητοποιημένα. Ο μπλε κάδος έχει πλήρως απαξιωθεί και στις περισσότερες περιοχές συλλέγεται μαζί με τον πράσινο. Και η μόνη ανακύκλωση που πραγματοποιείται είναι από τις πράσινες γωνιές».

Μοιράσου το άρθρο: