Στην Κέρκυρα πραγματοποιείται Πέμπτη και Παρασκευή η  39η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων των παράκτιων περιοχών της Ε.Ε CPMR. 

Κατά την πρώτη ημέρα, στην ενότητα «μεταφορές και προσβασιμότητα», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενώ παρευρίσκονται εκπρόσωποι νησιωτικών περιοχών από 10 χώρες της Ε.Ε.

Ν. Σαντορινιός

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά υλοποίησε σχεδιασμούς στήριξης των νησιωτικών περιφερειών της χώρας, ξεκινώντας μάλιστα από το Ιόνιο. Το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελούσε ζητούμενο δεκαετιών από τις τοπικές κοινωνίες και έγινε πραγματικότητα, με αυτοματοποιημένο τρόπο, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια με αποτέλεσμα σήμερα οι νησιώτες να λαμβάνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα που ξοδεύονται για τη μεταφορά προσώπων και αγαθών, πέραν του κόστους που θα απαιτούνταν για την ίδια μεταφορά από ξηράς.  Παράλληλα για πρώτη φορά ενώθηκαν ακτοπλοϊκά τα Ιόνια Νησιά μεταξύ τους ενώ υπήρξε και ακτοπλοϊκή ένωση της Ιθάκης με την Πάτρα που αποτελεί και το κοντινότερο αστικό κέντρο. Στο πλαίσιο επίσης της καινοτομίας και του περιορισμού των ρύπων του θείου και του διοξειδίου του άνθρακα, το Υπουργείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τη μελέτη λειτουργίας πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια για μικρές αποστάσεις. Τέλος, συνεχίζεται η προσπάθεια διασφάλισης των πόρων συνοχής των νησιωτικών περιοχών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Θ. Γαλιατσάτος

Τη σημασία της διοργάνωσης της διημερίδας στην Κέρκυρα ως αναγνώριση της αναβάθμισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Ευρώπη, επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος σημειώνοντας ότι τα θέματα νησιωτικότητας και τα ειδικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η πολιτική συνοχή, αναμένεται να κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Κέρκυρα. Όπως είπε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει κάνει μια σχεδιασμένη προσπάθεια να θέσει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο σειρά ζητημάτων που αφορούν εκτός από τα οικονομικά και τα πολιτικά ζητήματα συνοχής. Επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών, κατέληξε, είναι τόσο η διοργάνωση της Γ.Σ. της CPMR στην Κέρκυρα όσο και η η εκλογή των Ιόνιων Νησιών στην Πολιτική Γραμματεία των Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης.

Ε. Μαριάνου

Η Γ.Γ. της CPMR Ελένη Μαριάνου, κατά τη δική της παρέμβαση, δεν δίστασε να μιλήσει ακόμη και για έναν εσωτερικό «ειρηνικό πόλεμο» εντός της Ε.Ε. προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία των νησιωτικών περιφερειών και να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τη συνοχή τους. Πάνω από 160 περιφέρειες της Ευρώπης είναι νησιωτικές, μερικά από τα κράτη της είναι νησιά και αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα ενόψει της κατάρτισης του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, κατέληξε.

Μοιράσου το άρθρο: