Την παρουσίαση της συστηματικής έρευνας που πραγματοποιεί η αρχαιολόγος Γαρυφαλιά Μεταλληνού στο Mon Repos θα παρουσιάσει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας.
Η κα Μεταλληνού , πρώην προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, σήμερα είναι διευθύντρια της συστηματικής ανασκαφής.
Πρόκειται για ένα έργο που θα διαρκέσει μια 5/ετία, και το οποίο αποδεικνύει ότι το κτήμα του Mon Repos είναι γεμάτο αρχαιολογικούς θησαυρούς που περιμένουν την ανάδειξη τους για πολλά χρόνια.
Αυτή είναι η πρώτη συστηματική ανασκαφή ύστερα από 50 χρόνια . Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στο χώρο διενεργήθηκε μεταξύ των ετών 1912-1914 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό τη διεύθυνση του γνωστού Γερμανού αρχαιολόγου W. Dorpfeld. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τη δεκαετία του 1960 επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός οργανωμένου ιερού με διάρκεια ζωής από τα αρχαϊκά έως τα ελληνιστικά χρόνια.
Η σημερινή ανασκαφή γίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μετά από σχετική υπουργική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Κέρκυρας. Η χρηματοδότηση της ανασκαφής γίνεται από το ίδρυμα Λεβέντη και θα διαρκέσει 5 χρόνια. Τη διαχείριση της χρηματοδότησης, το ίδρυμα, την έδωσε στο Σύλλογο φίλων του Μον Ρεπό. Φορέας επίσημος της ανασκαφής είναι η αρχαιολογική υπηρεσία της Κέρκυρας. Το αντικείμενο της ανασκαφής είναι ο χώρος γύρω από το Ηραίον με στόχο να αποκαλυφθούν περισσότερα κτήρια και επίσης να γίνει νέα ανασκαφή στην περιοχή.

Μοιράσου το άρθρο: