Πρωτοποριακές τεχνολογίες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πρωτοποριακές εφαρμογές νέων τεχνολογιών αναπτύσσονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων των εργαστηρίων inArts.
Οι φοιτητές με την καθοδήγηση του καθηγητή Γιάννη Δεληγιάννη, δημιούργησαν τεχνικές με τις οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη ενός μουσείου να αποκτήσει περισσότερη γνώση μέσα από βίντεο ή μέσα από παιχνίδια. Το πρόγραμμα αυτό το ονομάζουν «επαυξάνοντας την πραγματικότητα» για τον επισκέπτη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Μάλιστα ο κος Δεληγιάννης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας εξήγησε ότι εφαρμογή αυτής της μεθόδου μπορούμε να βρούμε στο μουσείο Casa Parlante όπου ο επισκέπτης μπορεί από το κινητό του τηλέφωνο να δει πως άναβαν μια λάμπα τον προηγούμενο αιώνα ή πως συνομιλούσαν η κυρία του σπιτιού με την κομμώτρια της χωρίς να επιτρέπεται η κυρία να κοιτάξει την υπηρέτρια στα μάτια.

Επίσης μας μίλησε για την δυνατότητα εφαρμογής της ιδέας αυτής στο Παλαιό Φρούριο. Να περπατάει δηλαδή ο επισκέπτης και, μέσα από το κινητό του τηλέφωνο, να βλέπει τις μίνες που υπάρχουν κάτω από το σημείο που βρίσκεται.

Επίσης οι φοιτητές, στο μάθημα του κου Δεληγιάννη δημιούργησαν συσκευή που κάνει την ολογραφική προβολή πάνω σε πυραμιδοειδή οθόνη και μάλιστα να δημιουργούν κινηματογραφικό περιεχόμενο. Αρκεί να έχουν βιντεοσκοπήσει το αντικείμενο από 4 πλευρές και να προβληθεί το περιεχόμενο πάνω σε μια πυραμίδα, την οποία, βρήκαν ότι, αν την καλύψουν με υλικό που συνήθως τοποθετούμε στα τζάμια του αυτοκινήτου για την προστασία από τον ήλιο, τότε πετυχαίνουν λιγότερες αντανακλάσεις και μεγαλύτερη απόδοση των χρωμάτων. Τα ολογράμματα που δημιουργούν δεν έχουν αναγκαστικά την εικόνα «φαντάσματος» όπως έχουμε δει σε ορισμένες ταινίες του Χόλιγουντ αλλά πλέον έχουν και χρώμα έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για αληθινή εικόνα.

Αντίστοιχη τεχνολογία έχουν δημιουργήσει και για τον ήχο με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε όχι μόνο για τρισδιάστατη εικόνα αλλά και τρισδιάστατο ήχο, που δίνει τη δυνατότητα στον ακροατή να ακούει και ήχους που νομίζει ότι έρχονται πίσω από την πλάτη του. Ιδέες που περιμένουν την εφαρμογή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος