Τα πεπραγμένα του εξαμήνου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατέγραψε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης. Παράλληλα έκανε αναφορά σε «ομάδα υψηλόβαθμων υπαλλήλων» τους οποίους κατηγόρησε για πράξεις και παραλήψεις που υποβαθμίζουν το έργο και την εικόνα της Περιφέρειας καταγγέλοντάς τους ότι σε συνεργασία με «άλλα στοιχεία στην Αποκεντρωμένη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχουν συντονίσει ως βαθύ κράτος».

Τα πεπραγμένα

Ο κ. Γαλιατσάτος κάνοντας απολλογισμό δράσης μίλησε για εργοποίηση πόρων 33 εκ ευρώ που αντιστοιχεί στο 15% του πλαισίου των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με στόχο η ενεργοποίηση δράσεων να φράσει το 70% του προγράμματος έως το τέλος του ’16.
Παράλληλα δημοσιεύθηκαν δράσεις που αφορούν υποδομές κοινωνικού χαρακτήρα όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα κοινότητας (κοινωνικά ΚΕΠ), κέντρα ημερήδιας φροντίδας ΑΜΕΑ, ξενώνες γυναικών που έχουν υποστεί βία, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κ.α.
Ανακοίνωσε την προέγκριση της δημοπράτησης του λιμένα Ερείκουσσας ενώ σε επίπεδο τουριστικών δικτύων ανέφερε αύξηση 11,5% στις πτήσεις και άνοδο του οδικού τορυισμού από τα Βαλκάνια. Ως προς την τουριστική προβολή έχουν διατεθεί 300 χιλιάδες ευρώ από το ΠΔΕ και άλλα 2 εκ ευρώ από το ΣΕΣ 2014-2020.
Έχουν προγραμματιστεί δύο εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής, το Φεστιβάλ Παδικών Χορωδιών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα και η Συνάντηση μικτών ομάδων ποδοσφαίρου απ’ όλα τα νησιά που επίσης θα γίνει τον Σεπτέβριο στην Κέρκυρα.
Ο κ. Γαλιατσάτος άσκησε έντονη κριτική στην Εταιρεία διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου η οποία απαξιεί ακόμη και να απαντήσει στα αιτήματα αξιοποίησης της Βίλα Ρόσα ενώ αρνείται τη συμμετοχή της στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο προς το Αχίλλειο το οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία αξιοποιεί.
Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες ελέγχου του υπεδάφους του ΧΥΤΑ Νότου ενώ η Διαχειριστική Επιτροπή θα εξετάσεις τις διαδικασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

«Ολιγομενής υψηλόβαθμη ομάδα»

Η αναφορά του Περιφερειάρχη στα προβλήματα που, όπως είπε, δημιουργεί μια «ολιγομελής υψηλόβαθμη ομάδα εργαζομένων της Περιφέρειας», έγινε με τη χρήση βαρύτατων χαρακτηρισμών εναντίον τους. Είναι οι υπάλληλοι, σύμφωναμε τον Περιφερειάρχη, που ευθύνονται για τα «μη έργα της Κέρκυρας» και τη γραφειοκρατία των μηχανισμών της. Τους κατηγόρησε ότι προβαίνουν σε λευκή απεργία κάθε φορά που τους ζητείται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, «διαπλέκονται με ανάλογα στοιχεία της Αποκεντρωμένης και των ελεγκτικών μηχανισμών συντονίζοντας ένα βαθύ κράτος» στο πλαίσιο του οποίου δραστηριοποιούνται.
Είναι αυτοί, συνέχισε, εξαιτίας των οποίων δεν πληρώνονται οι συμπολίτες μας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσής τους για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν πληρώνουν τα παράβολα των ορκοτών λογιστών ελέγχου της ΑΕΝΑΚ, δεν καταβάλουν τα νοίκια της Περιφέρειας, εμποδίζουν με γραφειοκρατικές διαδικασίες την έναρξη της δακοκτονίας, την ίδια στημή που λαμβάνουν κάθε πρώτη του μήνα αποδοχές μεγαλύτερες από τον Περιφερειάρχη. Τους κάλεσε μάλιστα «να τιμήσουν το ψωμί που τρώνε σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσημες για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας». Πίσω από αυτούς, κατέληξε, «κρύβονται συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα».

Λιποθυμίες και πρόστιμα

Ο κ. Γαλιατσάτος κλίθηκε να σχολιάσει το περιστατικό της μεταφοράς στο Νοσοκομείο δύο υπαλλήλων το πρωί της ίδιας ημέρας, την επιβολή προστίμου στη Γενική Διευθύντρια κ. Παυλοπούλου καθώς και αν για τις βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά των εργαζομένων αυτών, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Ως προς την ασθένεια των υπαλλήλων αναρωτήθηκε πώς κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο τους περίμενε κάμερα και πολιτικό στέλεχος που έκανε δηλώσεις για την κατάστασή τους. Ανέφερε ότι είναι κοινός τόπος όταν συγκεκριμένοι υπάλληλοι καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους να λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες, διάρκειας ακόμη και ενός μήνα τις οποίες υπογράφουν γιατροί του νοσοκομείου τους οποίους χαρακτήρισε αναξιόπιστους.
Για την περίπτωση Παυλοπούλου ανέφερε ότι της έγινε στέρηση μισθού, ο οποίος θα της παρακρατείται με δόσεις και έχει ύψος 3.600 ευρώ και αυτό όχι γιατί παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό αλλά γιατί τα όσα είπε δημιουργούν βλάβη στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.
Στο ερώτημα αν τις καταγγελίες κατά των συγκεκριμένων υπαλλήλων τις έχει μεταφέρει στη Δικαιοσύνη, απάντησε ότι έχουν δοθεί αρκετοί φάκελοι στη Δικαιοσύνη η οποία εξαιτίας των γνωστών δυσκολιών έχει τους δικούς της ρυθμούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά τον φάκελο λειτουργίας της ΑΕΝΑΚ που δόθηκε στον Εισαγγελέα Διαφροράς, τον Άρειο Πάγο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μοιράσου το άρθρο: