Την ένταξη του έργου για την αναστήλωση και την αποκατάσταση της ιστορικής Μονής των Αγίων Θεοδώρων στην Κέρκυρα, στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», υπέγραψε σήμερα  η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Ρόδη Κράτσα, παρουσία του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριου.

Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 1.969.070,40 ευρώ, στόχο έχει να αναδείξει το εμβληματικό διατηρητέο μνημείο  σε σημείο – σταθμό του πολιτιστικού θρησκευτικού χάρτη και πόλο επισκεψιμότητας και παιδείας στο κοινό.  Σρις δηλώσεις της η περιφερειάρχης τόνισε την αναγκαιότητα για την αποκατάσταση  του εκκλησιαστικού μνημείου, λόγω των ζημιών που υπέστη από την πυρκαγιά του 1915, επισημαίνοντας ότι αποτελεί σημαντικό τοπόσημο και αναπόσπαστο τμήμα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας και ευρύτερα των Ιονίων Νήσων.  Την ικανοποίηση του

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.Νεκτάριος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής να εντάξει το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2014 – 2020 , καθώς όπως είπε  το μοναστηριακό συγκρότημα, που συνίσταται από τρεις πτέρυγες, αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Κέρκυρας και με την ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

Ιστορικό της Μονής

Η γυναικεία μονή, στην οποία μόναζαν, μέχρι τον περασμένο αιώνα, γυναίκες από τις καλύτερες και πλουσιότερες οικογένειες της Κέρκυρας οι οποίες κληροδοτούσαν τα υπάρχοντα τους στη μονή, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο με το Π.Δ. 61/12-3-1925.

Στη διάρκεια της Ενετοκρατίας υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Κέρκυρας σε εικόνες, αντικείμενα αξίας και κειμήλια. Το αρχείο της Μονής, ένα από τα σημαντικότερα του νησιού, καταστράφηκε κατά την πυρκαγιά του 1915 μαζί με την μισή περίπου νότια πτέρυγα της μονής.

Ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία έχει το καθολικό της Μονής, το οποίο κτίστηκε πιθανότατα τον 5° αιώνα, στον τύπο της τρίκλιτης Βασιλικής με νάρθηκα, εξ ολοκλήρου σχεδόν από τα υλικά του παρακείμενου ιερού της Αρτέμιδος με ανακατεργασία του υλικού της. Ο σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος του ιερού της Αρτέμιδος, από τον οποίο προέχεται και το γνωστό αέτωμα της Γωργούς, αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε κατά το Γ΄ ΚΠΣ.

Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει τραπεζοειδή – τετράγωνη κάτοψη και οργανώνεται γύρω από ένα σχεδόν τετράγωνο αίθριο κεντρικό περίβολο με διαστάσεις 25.00×22.00m. Την Βόρεια πλευρά καταλαμβάνει το Καθολικό και το κωδωνοστάσιο, όπου βρίσκεται και η κύρια είσοδος, ενώ τις άλλες τρεις πλευρές οι πτέρυγες των κελιών και άλλοι χώροι της μονής.

Μοιράσου το άρθρο: