Κέρκυρα:Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό μουσείο κέρκυρας

Ανανεωμένο και σύγχρονο, ένα πραγματικό κόσμημα για την Κέρκυρα το  Αρχαιολογικό μουσείο άνοιξε τις πόρτες του και πάλι για το κοινό το Νοέμβριο του 2018 μετά απο  ανακαίνιση που κράτησε 5 περίπου χρόνια ενώ τα επίσημα εγκαίνια έγιναν σήμερα το μεσημέρι από τον υφυπουργό πολιτισμού, παρουσία πλήθους κόσμου.

Πάνω από 1600 εκθέματα φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κέρκυρας από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους μέσα από μια πλούσια συλλογή, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα τέχνης αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Αντικείμενα  που αποτελούν υλικές μαρτυρίες για τη ζωή και την δραστηριότητα των κατοίκων της Κέρκυρας, από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα, που δρουν ως μέσο αφήγησης και βιωματικής πρόσληψης του παρελθόντος του νησιού.

Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποίησε ο υφυπουργός πολιτισμού Κώστας Στρατής  ο οποίος ξεναγήθηκε για αρκετή ώρα στις αίθουσες των εκθεμάτων από την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Τένια  Ρηγάκου ενώ κατά την ομιλία του έκανε λόγο για ένα μουσείο προσβάσιμο για όλους  που αξιοποιεί την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία  για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας επίσκεψης, ζωντανεύοντας το αρχαιολογικό υλικό. “Θα πρέπει, είπε ο κ. Στρατής, να δούμε την ανακαίνιση του μουσείου της Κέρκυρας στο πλαίσιο μια ολοκληρωμένης μέριμνας του υπουργείου πολιτισμού για την ανάδειξη του πολιτιστικού  αποθέματος της Κέρκυρας, πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια που αναδεικνύει  το βάθος της ιστορίας του νησιού. Σύμφωνα με τον κο Στρατή το Αρχαιολογικό μουσείο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξή της πολιτιστικής ταυτότητας της Κέρκυρας  και την περεταίρω ενίσχυση του τουρισμού.  “Το πλούσιο μνημειακό απόθεμα της Κέρκυρας ο πολιτιστικός πλούτος αλλά και οι φυσικές ομορφιές του νησιού γίνονται πόλος έλξης τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο καθιστώντας το νησί ως έναν από τους εμβληματικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας αλλά και έναν από τους καλύτερους τόπους στην Ευρώπη για κινηματογραφικά γυρίσματα.” Αυτό που χρειάζεται, επεσήμανε ο υφυπουργός πολιτισμού είναι συνέργεια με τους τοπικούς φορείς για μια  ζωντανή σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις κοινωνίες και υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένο να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Κέρκυρας, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου κατέχουν το αέτωμα από τον αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος, όπου η θεά παριστάνεται ως Γοργώ έργο του 585π.Χ., το αρχαιότερο λίθινο αέτωμα που σώζεται από ελληνικό ναό, διάφορα επιτύμβια μνημεία της ίδιας περιόδου, όπως ο «Λέων του Μενεκράτους», και σημαντικά επιγραφικά μνημεία. Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχουν ακόμη ένα άλλο εντυπωσιακό πώρινο αέτωμα του 500π.Χ. από ναό του Διονύσου, 13 πανομοιότυπα πήλινα αγαλματίδια της Αρτέμιδος, εκθέματα από τον 4ο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και οι κεφαλές του ποιητή Μένανδρου και Θουκυδίδη.

Στόχος του μουσείου όπως υπογράμμισε η κα Ρηγάκου είναι η επανένταξη του στην καθημερινότητα της πόλης, ως πόλος ενεργού πολιτισμού και η μετατροπή του σε έναν ανοιχτό χώρο μάθησής και ψυχαγωγίας, ανοιχτό στο διάλογο που διαπραγματεύεται την μνήμη χωρίς να αγνοεί τα ερωτήματα και τις αγωνίες του παρόντος. Η έκθεση, σύμφωνα με την κα Ρηγάκου, “φιλοδοξεί να είναι ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο ταξίδι γνωριμίας με τους θεούς και τους ανθρώπους που περπάτησαν σε αυτό τον τόπο”

φωτο: Βασίλης Δουκάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος