Το θέμα της πρόληψης για τον κορονοϊό απασχόλησε και την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων το μεσημέρι της Παρασκευής, με την περιφερειάρχη να κάνει ενημέρωση στο Σώμα για τις συσκέψεις και τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών. Η Ρ. Κράτσα επεσήμανε ότι βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, έτσι ώστε να γίνει η προμήθεια του απαιτούμενου υγειονομικού εξοπλισμού τόσο για τις υπηρεσίες της ΠΙΝ όσο και για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης η περιφερειάρχης τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά τον κορονοϊό και δεν έχουμε ένα ασφαλή οδικό χάρτη» εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το ρόλο που μπορεί να παίξει το νοσοκομείο της Κέρκυρας.

«Δεν είναι σαφής ο ρόλος και η επάρκεια του νοσοκομείου είπε η κα Κράτσα, να πιστοποιήσει ή να νοσηλεύσει κάποιο περιστατικό. Είναι όμως κάτι το οποίο το παρακολουθούμε και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι».

Ως προς τις επιπτώσεις στον τουρισμό χαρακτήρισε βαρόμετρο την επικείμενη τουριστική έκθεση του Βερολίνου.

Η Μ. Ανδριώτη, αντιπεριφερειάρχης στην ΠΕ Κέρκυρας, έκανε εκτενή αναφορά στις συναντήσεις ετοιμότητας και συντονισμού που έγιναν μέσα στην ημέρα για την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, επιβεβαιώνοντας ότι σε καμία υπηρεσία δεν υπάρχουν χειρουργικές μάσκες για τις οποίες θα πρέπει να γίνει ειδική παραγγελία και να παραληφθούν μετά από 15 ημέρες.

Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΟΛΚΕ και του αεροδρομίου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα σε γενικές γραμμές ενώ έχει γίνει ειδική ενημέρωση στο προσωπικό από γιατρούς του νοσοκομείου.

Το θέμα είχε θέσει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο Ι. Αιβατίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιστημονικά-επιδημιολογικά δεδομένα στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του υιού επισημαίνοντας ότι μέσα από τη συζήτηση, θα πρέπει να ανευρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ ενδεχόμενης εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων στην Π.Ι.Ν. για τον έλεγχο μίας πιθανής επιδημίας και συνεπόμενων κοινωνικών επιπτώσεων, με γνώμονα την προάσπιση του ύψιστου αγαθού της υγείας.

Ο Χρήστος Σκούρτης από την παράταξη Ιόνιος Συμμαχία μίλησε για τους τρόπους προστασίας από τον κορονοιό αλλά και για τα προβλήματα που παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία, όπως η έλλειψη νοσηλευτή υποδοχής στα ΤΕΠ της Κέρκυρας μετά τις 11 το βράδυ.

Ο Μπάμπης Χαραλάμπους από την πλευρά της ΛΑΣΥ έθεσε το θέμα σε πολιτική διάσταση κάνοντας λόγο για «κοροιδοϊό» καθώς όπως είπε «ο υπουργός Υγείας εμπαίζει τους πολίτες λέγοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενώ την ίδια ώρα τα νοσοκομεία παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό».

Ο κος Χαραλάμπους ζήτησε το Περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όσων ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία με συμβάσεις, να εξασφαλιστεί η προμήθεια απαιτούμενου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, να διατεθούν χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά δωρεάν σε χώρους όπου συνωστίζονται οι πολίτες, να αυξηθούν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός και άλλα. Με τις προτάσεις της ΛΑΣΥ συμφώνησαν και τα μέλη της ΑΝΑΣΑ με τον εκπρόσωπο της Αλέκο Μιχαλά να λέει ότι για την παράταξη του το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό καθώς οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι πολλές. Με την τοποθέτηση Χαραλάμπους συμφώνησε και ο Παναγιώτης Ποζίδης από την Επτανησιακή Πρωτοβουλία ενώ να ενισχυθούν οι δομές υγείας και να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όχι μόνο για την περίοδο της επιδημίας, ζήτησαν και οι παρατάξεις Ανυπότακτο Ιόνιο και Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μοσχάτ

Μοιράσου το άρθρο: