Τέλος στην πολυετή διαμάχη γύρω από τη λειτουργία ή μη του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς η λύση αυτή εγκαταλείπεται οριστικά. Αντίθετα έχει εγκριθεί η δημιουργία νέου ΧΥΤΥ στο Τεμπλόνι, σε χώρο γειτονικό στον σημερινό, ενώ πριν από λίγες ημέρες δημοπρατήθηκε η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Αυτό αναφέρεται σε δημοσιευμα της εφημερίδα Καθημερινή που φιλοξενεί και δηλώσεις του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου. Ο κος Γραφάκος επισημαίνει  ότι «Ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης δεν θα λειτουργήσει. Ηδη, η πολιτεία αναγκάστηκε να επιστρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση που είχε δοθεί (σ.σ. περί τα 3 εκατ. ευρώ) και το θέμα έχει κλείσει», «Κατά τη γνώμη μου, συνεχίζει ο κος Γραφάκος, υπήρχε βάση στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, η χωροθέτηση είχε γίνει πολύ κοντά στον αστικό ιστό και σταδιακά η υπόθεση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ελπίζω τώρα ότι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας θα υποβάλει κάποια νέα πρόταση για τον χώρο που θα σχετίζεται με το περιβάλλον, λ.χ. για τη δημιουργία ενός χώρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλο το νησί». Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο δήμαρχος νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης επισημαίνει ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στους πολύχρονους αγώνες του λαού της Λευκίμμης.

Μετά τις επίσημες δηλώσεις της Κυβέρνησης και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, για το κλείσιμο του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, δήλωσε ότι εντός 10 μηνών επιλύθηκε το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, οργανώθηκε η μεταφορά των αποβλήτων στην Κοζάνη, καταργήθηκε το ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, ενώ το κόστος για την απομάκρυνση των δεμάτων που υπάρχουν στην Λευκίμμη, θα καλυφθεί επίσης από την Πολιτεία.

Δικαιωθήκαμε όσοι πιστέψαμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην λειτουργία του απαράδεκτου ΧΥΤΥ της Λευκίμμης αναφέρει σε ανακοίνωση της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ροδη Κράτσα. Αυτό έπραξε η Περιφερειακή Αρχή, όπως δεσμεύθηκε προεκλογικά. Ένα χρόνο πριν, το Μάιο του 2019, δεν ήταν εύκολο να πιστέψουμε, ότι τα σκουπίδια θα
φεύγουν από την Κέρκυρα μέχρι να βρουν τη θέση τους στο αναμενόμενο εργοστάσιο διαχείρισης και ότι ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης συνδεδεμένος με μαύρες ημέρες για την Κέρκυρα με επίκεντρο την Λευκίμμη, θα έκλεινε επιτέλους.

Χαιρετίζουμε την ξεκάθαρη απόφαση της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκου για την μη περεταίρω λειτουργία του ΧΥΤΥ της Λευκίμμης επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε αμετακίνητη προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου κ. Κώστα Λεσση, αλλά και πάνδημο αίτημα του λαού της Λευκίμμης, που επι χρόνια «μάτωσε» προσπαθώντας να υπερασπιστεί την λογική, που σήμερα φαντάζει αυτονόητη, ενώ με την προηγούμενη Κυβέρνηση φάνταζε εντελώς δυσνόητη. Κλείνει έτσι ένα μεγάλο και δυσάρεστο κεφάλαιο για την Κέρκυρα και ειδικά για την Νότια Κέρκυρα, το οποίο νομίζουμε ότι θα πρέπει να το θυμόμαστε, μόνο ως παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ένα έργο ξεκινάει, δημιουργείται και λειτουργεί στρεβλά και δεν χαίρει της κοινωνικής αποδοχής.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου, ότι κλείνει οριστικά ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, αποτελεί σημαντική στιγμή για το νικηφόρο κίνημα της Λευκίμμης αναφέρει η δημοτική παράταξη Εκκίνηση. Ο λαός της Λευκίμμης παλεύοντας αδιάλειπτα από το 2008 έως και σήμερα, με συγκρούσεις απέναντι στην βία των ΜΑΤ, όπου είχαμε νεκρή το 2008 και ακρωτηριασμένο το 2018, με συνεχείς δίκες και διώξεις ενάντια στους αγωνιστές του και με την κρατική καταστολή να ξεπερνάει κάθε όριο, δεν λύγισε απέναντι σε όλα τα εμπόδια.

Μοιράσου το άρθρο: