Ερωτήσεις επικεντρωμένες στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης υποβάλλει η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό συμβούλιο, η επόμενη συνεδρίαση του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, όποτε οριστεί.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ευθύνη του κράτους και η στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας με προσλήψεις και μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ
Η Περιφερειακή Αρχή είναι σε επαφή με κυβέρνηση, Διοικητές Νοσοκομείων και άλλους φορείς. Ανακοινώνει τα προβλεπόμενα μέτρα, διάφορα όργανα διαχείρισης κρίσης (με τη μοδάτη ορολογία tasκ force) σε κάθε Π.Ε, όμοια όργανα ανακοινώνονται και σε Δήμους !!! Ακούμε δηλώσεις ετοιμότητας και τη συνεχή επίκληση της “ατομικής ευθύνης”. Το κρίσιμο όμως, κατά τη γνώμη μας, ζήτημα παραμένει το σύστημα Υγείας, δηλ. η “συλλογική ευθύνη” του κράτους. Το αίτημα για άμεσες, μόνιμες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις προσλήψεις και η επίταξη του Ιδιωτικού τομέα, πρέπει να είναι αίτημα όλων, και της ΠΙΝ, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι κρούσματα. Γιατί αυτό, αποτελεί σεβασμό στο δικαίωμα όλων στην υγεία και στη ζωή, αλλά και γιατί οι συμπολίτες μας, αν χρειαστεί, θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία αναφοράς!
Σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις Π.Ε διατυπώνουμε, γραπτά, ερωτήματα που χρήζουν σαφών απαντήσεων από τις οποίες εξαρτώνται και άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο, να διευκολύνουμε και να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία λόγω μέτρων δε θα γίνεται δια ζώσης.

1 Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας (προσωπικό-κρεβάτια, χώροι απομόνωσης, εξοπλισμός). Τι μέτρα παίρνονται για να είναι πραγματικά σε ετοιμότητα ; Γίνονται test ή υπάρχει άγνοια κρουσμάτων άρα και εντοπισμού τους;

2.Υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά προστασίας, για όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και για πόσο διάστημα υπάρχει πρόβλεψη; Υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης από την περιφέρεια τέτοιων αναγκών;

3.Τι πρόβλεψη υπάρχει για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών προστασίας, για τους εργαζόμενους στην περιφέρεια, σε οργανισμούς πρόνοιας, (γηροκομεία, ορφανοτροφεία..) για τους πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας αλλά και για τον λαό σε περίπτωση εξάπλωσης των κρουσμάτων;

4. Θα υπάρχουν ειδικές στολές, μάσκες γάντια κλπ για τις εθελοντικές ομάδες που θα βοηθήσουν τις ευπαθείς ομάδες; Αν δεν υπάρχουν, τότε αυτά που λέγονται είναι απλά εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

5.Επειδή ακούγονται πολλά σχήματα, πολλοί υπεύθυνοι, πολλά κέντρα, θα θέλαμε συγκεκριμένη εικόνα των υπευθύνων και του σχεδίου συντονισμού, ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους των νησιών μας και την Κυβέρνηση.

Μοιράσου το άρθρο: