Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου: Πολιτισμική ταυτότητα, ιστορία, ψηφιοποίηση

Με κεντρική φιλοδοξία να αναδείξει τον πλούσιο πολιτιστικό πλούτο της Κέρκυρας και των επτανήσων, αξιοποιώντας και τις σύγχρονες τεχνολογίες, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου.  Καθηγητές, φοιτητές αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων συνδράμουν στα πρώτα βήματα του ιδρύματος.

Το μουσείο λειτουργεί ήδη τη συλλογή της τυπογραφίας και την ιστορίας του βιβλίου, τη συλλογή ιστορίας του σχολείου και της εκπαίδευσης με αυθεντικά αντικείμενα και αρχειακό υλικό από τον 19ο αιώνα και τη συλλογή ψηφιακού πολιτισμού με δημιουργίες εικονικής πραγματικότητας και αναπαράσταση μνημείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ακούμε τον Διευθυντή του Μουσείου, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Σταύρο Βλίζο.

Το μουσείο φιλοδοξεί να αναδείξει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας όπως επισημαίνει η Έλενα Χαμαλίδη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ήχου και Εικόνας ενώ ήδη διαθέτει ψηφιοποιημένη αναπαράσταση μνημείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπως τονίζει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής, Κωνσταντίνος Οικονόμου. Χαρακτηριστικό της προεργασίας που έχει γίνει με τοπικούς φορείς είναι η σύμπραξη με τη Σαπωνοποιία Πατούνη για την εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης αλλά και η ανάδειξη αρχείων του 19ου αιώνα που αποδεικνύουν ότι ο Αντώνιος Παλατιανός είχε ασχοληθεί με μελέτες γραφής Μπράιγ από το 1890.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος