Ο Γ. Σμαραγδής στην Κέρκυρα για την ταινία για τον Ι. Καποδίστρια

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους του ελληνικού κινηματογράφου μετά τη βραβευμένη διεθνώς ταινία του ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, θα βρεθεί στην Κέρκυρα καθώς είναι γνωστό ότι προετοιμάζει την ταινία για τον μεγάλο Κερκυραίο ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

Πρωτίστως, θα γίνει και παρουσίαση του βιβλίου Γιάννης Σμαραγδής: Ο αρχιτέκτονας της ψυχής του στοχαστή Μίμη Τσακωνιάτη, με υπότιτλο «Καλή σου νύχτα, κυρ’ Αλέξανδρε», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 18:00 στην ΙΟΝΙΟ ΒΟΥΛΗ, με την ευγενική στήριξη από το ΚΕΝΤΡΟ UNESCO IONIΟΥ και τη χορηγία του βιβλιοπωλείου ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Λυκούργος  Σκιαδόπουλος, καθώς και ο Γιάννης Σμαραγδής. Το συντονισμό θα κάνει ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Μακρής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο σκηνοθέτης θα απαντήσει τόσο για το βιβλίο, όσο βεβαίως και για τη ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.

Της παρουσίασης θα προηγηθεί διάλεξη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση και Ανάδειξη Πολιτιστικής Πληροφορίας» του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης έρχεται στο νησί μας κυρίως για να συνευρεθεί με Κερκυραίους που αγαπούν τον Ιωάννη Καποδίστρια, το μεγαλύτερο πολιτικό που γέννησε η νεότερη Ελλάδα και που «αν δεν είχε δολοφονηθεί, η πατρίδα μας δεν θα έφθανε ποτέ στη μίζερη θέση που βρίσκεται εδώ και σχεδόν 2 αιώνες», όπως πιστεύει ο Γιάννης Σμαραγδής.

Στο βιβλίο το οποίο θα παρουσιαστεί, είναι το πρώτο βιβλίο μιας τετραλογίας, ο Γιάννης Σμαραγδής αναφέρεται από τον συγγραφέα ως «Βιογράφος του ελληνικού φωτός». Έτσι τον χαρακτηρίζει ο συγγραφέας σ’ αυτό το βιβλίο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον άγιο των ελληνικών γραμμάτων τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και στην ταινία του σκηνοθέτη  Γιάννη Σμαραγδή  Καλή σου Νύχτα, κυρ’ Αλέξανδρε και η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1981 στην ΕΡΤ.

Είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε από τα τέσσερα βιβλία που αναφέρονται στις ταινίες ΚΑΒΑΦΗΣEL GRECO που έχουν ήδη γραφτεί και Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, που γράφεται τώρα, ταινίες αφιερωμένες σε πρόσωπα- πυλώνες του ελληνικού αισθήματος που κινηματογράφησε ποιητικά ο Γιάννης Σμαραγδής.

Με μεγάλη συγκίνηση κράτησε στα χέρια του το πρώτο βιβλίο ο μεγάλος σκηνοθέτης. Έχοντας δεχθεί και νιώσει στη μακρόχρονη πορεία του την αναγνώριση και την επιβράβευση αλλά και την εχθρότητα και την ιταμότητα…, νιώθει ακόμα πιο επιφορτισμένος μέσα από το έργο του να αναδειχτεί “η μέσα ανώτερη πατρίδα, και το Φως της”.

Ιδιαίτερη είναι η χαρά του Γιάννη Σμαραγδή για την επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου στη Κέρκυρα, το γενέθλιο νησί του Καποδίστρια που η επόμενη ταινία θα έχει ως κεντρικό πρόσωπο αυτόν τον μεγάλο Κερκυραίο άνδρα.

Μέχρι σήμερα, το εν λόγω βιβλίο έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Λάρισα, αλλά κυρίως στη επίσημη πρώτη στην Αθήνα όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στην στοά του βιβλίου.

«Οι καλλιτέχνες δεν είναι αυτόφωτοι δημιουργοί, είναι διάμεσοι ενός ανώτερου Φωτός – είπε ο Γιάννης Σμαραγδής σ’ αυτή την πρώτη παρουσίαση. «Είναι μεγάλη μου τιμή που ο στοχαστής Μίμης Τσακωνιάτης έχει ασχοληθεί με τα έργα που ως διάμεσος «μεσολάβησα» για την δημιουργία τους και τον ευχαριστώ βαθύτατα γι’ αυτό».

Ακολούθησε ο ιδιαίτερα σεμνός συγγραφέας Μίμης Τσακωνιάτης που ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας τον τρόπο που πρωτοσυνάντησε τον Γιάννη Σμαραγδή τονίζοντας «πως μετά από την πρώτη εκ του σύνεγγυς συνάντηση τους μέθεξη, όπως την χαρακτήρισε, έφυγε με τη σκέψη πως είχε συναντήσει έναν πνευματικό συγγενή πρώτου βαθμού, έναν αληθινό αδελφό».

«Η μελέτη- προεργασία για την ταινία «καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε», στο βιβλίο που θα διαβάσετε μου πήρε 7 μήνες και γράφτηκε μια κι έξω ως μια πνοή. Η εμπειρία ήταν μοναδική σε αντίθεση με ό,τι έχω γράψει ως τώρα. Εδώ υπήρχε καθ΄ όλη τη συγγραφή και πολύ συγκίνηση. Με άλλα λόγια εκτός από το ανώτερο διανοητικό μου κέντρο είχε ανοίξει και το αντίστοιχο συναισθηματικό. Ό,τι έλεγαν παλιά οι Μύστες στα Ελευσίνια Μυστήρια, το «είσελθε στο Φως» αυτό ένιωθα ότι μου συνέβαινε. Στο Φως που έχει τις απαρχές του στην εποχή του θείου Ομήρου, διατρέχει τους αρχαίους τραγικούς, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τον Αλέξανδρο, τον Λόγο του Χριστού, τον Γκρέκο και φτάνει στον 20ο αιώνα στον Σεφέρη, τον Καζαντζάκη και τον Ελύτη κι από τους σύγχρονους μας, γνήσιους εκπροσώπους του Φωτός αυτού στον  Γιάννης Σμαραγδή και στον Βαγγέλη Παπαθανασίου».

Στην συνέχεια πήρε το λόγο η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy που συνεχάρη τις εκδόσεις Αρμός για την έκδοση του βιβλίου-σταθμό, όπως το χαρακτήρισε αφού αναφέρεται στη ματιά του Γιάννη Σμαραγδή στον κινηματογράφο, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στον κόσμο, στη Ζωή. « Ο Αρμός, είπε η κυρία Κοσμίδου-Hardy, αγαπημένε μου σκηνοθέτη και άνθρωπε κατάλαβε την αξία του δικού σου αστεριού που είναι τεράστιο και λαμπερό και θα κάνει τη διαφορά σε πολλά επίπεδα». Συνεχάρη στη συνέχεια και τον συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη που «κατάφερε να ξεφύγει από το σκοτάδι που προωθούν περίεργες δημοσιεύσεις κατασκευασμένες από άτομα τα οποία θεωρώ ότι δεν νομιμοποιούνται να αποκαλούνται κριτικοί κινηματογράφου χωρίς κανένα είδος αυτοκριτικής και φυσικά αυτογνωσίας». Από τα εξαιρετικά  σημεία της ομιλίας της κυρίας Κοσμίδου-Hardy ήταν  ο χαρακτηρισμός που έδωσε στον Γιάννη Σμαραγδή ως «ερωτοφωτόσχιστο»  δανειζόμενη τη λέξη του Ελύτη, ενώ έκλεισε το λόγο της ευχαριστώντας τον για όλα όσα δίνει με το έργο και την παρουσία του.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ιωνία καθηγητής κ. Χρίστος Μπελλές ο οποίος χαρακτήρισε τον Σμαραγδή «θεόθεν ευπατρίδη». «Τιμούμε τον Γιάννη Σμαραγδή γιατί έχει ήθος με την ομηρική έννοια της λέξης, και που στον Όμηρο η λέξη ήθος σημαίνει, τόπο, πατρίδα και ο Γιάννης Σμαραγδής σεργιανίζει στις γειτονιές του κόσμου κρατώντας σφιχτά το χέρι της μεγάλης του ερωμένης, που δεν είναι άλλη από τη γενέθλια γη, την πατρίδα, την Ελλάδα. Ο Σμαραγδής είναι από την ουσία των ονείρων, από τον πηλό των αστεριών, μια προπαντός από τον πηλό της πατρίδας, χωρίς όμως να είναι σωβινιστής με ό,τι αυτό σημαίνει φανατικά. Τον τιμούμε γιατί επέλεξε συνειδητά  και βιωματικά, με το όπλο της Τέχνης παρά πόδας να φυλάγει Θερμοπύλας σ έναν τόπο όπου

«κλαδεύει τα δέντρα σε θάμνους», εξιδανικεύει τους αποθαμένους και θάβει τους ζωντανούς».

Εν όψει της παρουσίασης του βιβλίου, ο Γιάννης Σμαραγδής επιθυμεί να ευχαριστήσει τον ακαταπόνητο εκδότη κ. Γιώργο Χατζηιακώβου των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ, ο οποίος χαρακτήρισε τον σεμνότατο συγγραφέα του βιβλίου Μίμη Τσακωνιάτη -δικαίως- ως ιδιοφυία…. αλλά τον ευχαριστεί και για τη ευρύτερη προσφορά του στην ανάδειξη του Ελληνικού αισθήματος και του κληρονομημένου πολιτισμού μας, με τις  εκδόσεις του.

Επίσης, ο Γιάννης Σμαραγδής θα ήθελε να ευχαριστήσει και τους σπουδαίους Κερκυραίους που βοήθησαν για να γίνει αυτή η εκδήλωση, αλλά και για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τη δημιουργία της επικείμενης ταινίας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ!

Στο τέλος της παρουσίασης και της συζήτησης με το κοινό στην ΙΟΝΙΟ ΒΟΥΛΗ, και για όσους επιθυμήσουν να αποκτήσουν το βιβλίο, ο σκηνοθέτης θα παραμείνει για να τα υπογράψει και εκ μέρους του συγγραφέα…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος