Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε καθημερινή βάση. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα μέχρι και την 15/10 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση του Παρατηρητηρίου, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνονται προκύπτει ότι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου COVID-19 στην Κέρκυρα έχει αρχίσει να μεταβάλλεται, σε σχέση με την εικόνα που περιγράφηκε στις δύο προηγούμενες εκθέσεις (14/9/2020 και 30/9/2020). Η διασπορά του νέου κορονοιού SARS-COV-2 στον πληθυσμό της Κέρκυρας παραμένει σχετικά περιορισμένη σε σχέση με ότι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά δείχνει να επιταχύνεται.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά από το Παρατηρητήριο 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κάτοικους της Κέρκυρας, ενώ στη διάρκεια όλου του Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 10.

Επί πλέον από τις ιχνηλατήσεις και τη διενέργεια σχετικών εξετάσεων, που διενεργούν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, προέκυψαν στο πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου 6 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αυτή η αύξηση προκύπτει κυρίως από κρούσματα που καταγράφηκαν στους Δήμους Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας, ενώ το προηγούμενο διάστημα τα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους καταγράφονταν κυρίως στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, και ιδιαίτερα στην Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο εμφανίζεται επίσης μια αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών, καθώς συνολικά έγιναν 6 εισαγωγές ασθενών μόνιμων κατοίκων Κέρκυρας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ όλο το Σεπτέμβριο είχαν γίνει 5.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος από τα καταγραφόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορεί να υπολογισθεί. Ωστόσο, η αύξηση που καταγράφεται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και η αύξηση των νοσηλειών, υποδεικνύει πολλαπλάσια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Είναι σαφές σύμφωνα με την έκθεση ότι ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται στον πληθυσμό της Κέρκυρας και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλών εστιών μετάδοσης και σημαντικών τοπικών εξάρσεων της επιδημίας έχει αυξηθεί. Ο χρόνος εμφάνισης και η ένταση τέτοιων εξάρσεων είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, που ευνοεί γενικά τη μετάδοση των ιώσεων, χρειάζεται συνεχώς αυξανόμενη επαγρύπνηση. Και πάλι πρέπει να τονιστεί ότι η συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και σε τοπικό επίπεδο, για τον έγκαιρο εντοπισμό της εμφάνισης εστιών μετάδοσης και τον άμεσο έλεγχο τους, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η αυξανόμενη διασπορά του ιού στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας επιβάλει μεγάλη εγρήγορση στις αρμόδιες αρχές και την κερκυραϊκή κοινωνία. Μέχρι στιγμής η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας (επίπεδο επιτήρησης), με βάση την κατάταξη όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας σε τέσσερα επίπεδα. Η περαιτέρω αύξηση της διασποράς του ιού και του αριθμού των νοσηλευομένων μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο διάστημα στην κατάταξη της Κέρκυρας στο τρίτο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας (αυξημένη επιτήρηση) και στην αυτόματη επιβολή περιοριστικών μέτρων, με βάση τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Μοιράσου το άρθρο: