Η επικαιροποίηση του οδικού χάρτη για την διαχείριση των απορριμμάτων ήταν το αποτέλεσμα της διυπουργικής σύσκεψης που  πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Στη συνάντηση συμμετείχε το σύνολο των υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Από πλευράς Κέρκυρας παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος. Μετά από συζήτηση και αφού εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις οι πρόσφατες διοικητικές ενέργειες, διαπιστώθηκε πως, σε ό,τι αφορά την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι, καθώς επίσης προχωρά η ανάθεση μελέτης του αντίστοιχου ΧΥΤΥ. Για τα δύο αυτά έργα επίκειται η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ.

Επίσης επισπεύδεται η υλοποίηση των τεσσάρων έργων διαλογής στην πηγή, βιοαποβλήτων και ανακύκλωσης, και της δημιουργίας πράσινων σημείων, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,9 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, εντός Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση και θα γίνει η εγκατάσταση του αναδόχου, ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση και εν συνεχεία η λειτουργία του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας (Λευκίμμη).

Μετά την αδειοδότηση του χώρου των 5 στρεμμάτων στα Αδελφάτα, θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα η μεταφορά δεματίων υπολειμμάτων από το Τεμπλόνι, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσει η ενισχυμένη λειτουργία των 2 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Τεμπλόνι.

Ακόμη, μετά την αγορά και απαραίτητη αδειοδότηση του όμορου οικοπέδου 52 στρεμμάτων στο Τεμπλόνι, θα ξεκινήσουν, εντός του Απριλίου, τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προσωρινή εναπόθεση δεμάτων υπολείμματος ενώ εντός του Απριλίου

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, μιλώντας στο σταθμό μας, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα των συμφωνηθέντων ενεργειών θα υλοποιηθεί ομαλά, αν δεν υπάρξουν άλλα δικαστικά ή κοινωνικά εμπόδια. Παράλληλα επισήμανε ότι προτεραιότητα δίδεται στη λειτουργία των δύο δεματοποιητών και την εναπόθεση δεματίων στους νέους χώρους στο Τεμπλόνι, γεγονός που θα αποτρέψει την συσσώρευση των απορριμμάτων στους δρόμους, ενόψει καλοκαιριού.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Η σύσκεψη επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδιασμού που προβλέπεται από τον ΠΕΣΔΑ με τις προσθήκες των οικοπέδων στο Τεμπλόνι ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση στο ενδιάμεσο στάδιο. Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, επισημαίνοντας ότι ο ΧΥΤΥ Νότου θα πρέπει να αποκατασταθεί ώστε να γίνει επίχωση των δεματίων τα οποία να παραμείνουν άθαφτα, χωρίς τη λειτουργία βιολόγησης και όσμωσης των στραγγιδίων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς του υποψηφίους των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα ερωτήματα αφορούν το κόστος των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης, τη λειτουργία του σε σχέση με την ανακύκλωση, την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών καθώς και την απόδοση ανταποδοτικών ωφελημάτων προς τους κατοίκους της περιοχής.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

«Ερωτήσεις που τίθενται από τον Σύλλογό μας προς όλους τους μετέχοντες υποψηφίους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και που θα πρέπει να απαντηθούν τόσο στο σύνολο των πολιτών της Κέρκυρας αλλά και ειδικότερα στους κατοίκους Τεμπλονίου μιας και όλος ο σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων έχει σχεδιαστεί για την περιοχή μας και μάλιστα ερήμην μας.

Στην Αυστρία πληρώνουν για κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων 35€/ τόνο
Στην Κέρκυρα πόσο;

Ερωτήματα σχετικά με την ανακύκλωση:

1) Τί προβλέπει το πρόγραμμά σας σχετικά με την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή;
2) Ποιό θα είναι το ποσοστό ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με την εφαρμογή τους μέσα στα επόμενα δυο χρόνια και με τί χρονοδιάγραμμα;
3) Δεσμεύεστε σε δημοσιοποίηση μηνιαίων ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για σύμμεικτα ανακύκλωση κομπόστ και ανάκτηση ανακυκλώσιμων;
4) Πότε προβλέπει το πρόγραμμα σας την εφαρμογή της αρχής : << ο ρυπαίνων πληρώνει;>>
5) Ποιό είναι το κόστος διαχείρισης ανα τόνο και ποιο το προβλεπόμενο μετά την εφαρμογή του προγράμματός σας;

Ερωτήματα σχετικά με το εργοστάσιο:

1) Γιατί η κατασκευή εργοστασίου κοστίζει σχεδόν 5πλάσια σε σχέση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά π.χ Ισπανία για 123 000 τόνους
23 000 000€
2) Ποιό θα είναι το κόστος διαχείρισης ανά τόνο μετά την λειτουργία του;
3) Η λειτουργία θα είναι συμβατή με τις κοινοτικές οδηγίες για ανακύκλωση 50% μέχρι το 2020 και 65% μέχρι το 2024;
4) Προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και για πόσα χρόνια;
5) Θα υπάρχει πρόβλεψη για την μετατροπή του σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετά το 2024;
6) Ποιές εγγυήσεις έχουμε πώς το εργοστάσιο δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά της ανακύκλωσης;

Τί κίνητρα προβλέπετε για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαλογή στην πηγή αλλά και τι πρόστιμα;

Τέλος με ποιό τρόπο θα στελεχώσετε και θα αναβαθμίσετε τις συναρμόδιες υπηρεσίες τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με μηχανολογικό εξοπλισμό;»

 

Μοιράσου το άρθρο: