Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του νησιού διοργάνωσε χθες το βράδυ τιο νεοσύστατο Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας με σκοπό τη στήριξη του αιτήματος για άμεση μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο αποδέκτη εκτός Κέρκυρας.

 

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Σούκερας, επισκέπτης καθηγητής στο San Jose State University και μέλος της πρωτοβουλίας, έχει γίνει έρευνα για τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά για τις ανεπάρκειες του σχεδιαζόμενου συστήματος διαχείρισης για την Κέρκυρα και οι οποίες δε συνάδουν με το πνεύμα και τους στόχους των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανεπάρκειες εστιάζονται στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών, στη δημιουργία χωματερών στην ύπαιθρο, προβλήματα στη διαλογή, ανακύκλωση, αποκομιδή και έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής με αποτέλεσμα να προκαλούνται μέγιστα προβλήματα και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, δυσφήμιση για τον τουρισμό, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

 

 

Κατατέθηκε και εγκρίθηκε κοινή δήλωση στήριξης του αιτήματος προς κάθε αρμόδιο θεσμικό φορέα, η οποία αναφέρει τα εξής:

“Με αίσθηση της ευθύνης και των συνεπειών της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας εξαιτίας της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων:

  • εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη σχεδιαζόμενη ενδιάμεση και μελλοντική διαχείριση με επιλογές μακριά από το πνεύμα και τους στόχους των οδηγιών της Ευρωπαϊκής’ Ένωσης.
  • υποστηρίζουμε το επιτακτικό αίτημα της κερκυραϊκής κοινωνίας (πολίτες και φορείς) αναφορικά με την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο αποδέκτη εκτός Κέρκυρας με την συνδρομή της Πολιτείας ώστε, να υπάρξει ασφαλής, προς το περιβάλλον, διαχείριση και να αποκτηθεί ο χρόνος σχεδιασµου και υλοποίησης µιας σύγχρονης ολοκληρωμένης διαχείρισης µε επιστημονικά κριτήρια δηλαδή με διαδημοτικό σύνδεσμο και έμφαση στην, εκπαίδευση, διαλογή στην πηγή καθώς και στην χωροθέτηση και λειτουργία ενός σύγχρονου εργοστασίου ανακύκλωσης και Χ. Υ. Τ. Υ. αποκλειστικά αδρανούς υπολείμματος.
  • διεκδικούμε το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον, να έχουμε πλήρη περιβαλλοντική πληροφόρηση και να συμμετέχουμε στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον στον τόπο μας”.

 

 

 

Το μέλος της προσωρινής συντονιστικής του Παρατηρητηρίου, δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κρητικός, έκανε μία εκτενή παρουσίαση σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές, τις προβλέψεις της νομοθεσίας, τη διάθεση των κατά τόπους αυτοδιοικητικών φορέων αλλά και το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών της Κέρκυρας στην Κοζάνη αλλά και τα Ιωάννινα. Όπως υποστήριξε ο κ. Κρητικός, με δεδομένο ότι το κόστος διαχείρισης στην Κέρκυρα με δεματοποίηση στο Τεμπλόνι και μεταφορά δεμάτων στη Λευκίμμη φτάνει περίπου στα 95 ευρώ τον τόνο, η μεταφορά και τα τέλη διαχείρισης στους ΧΥΤΥ σε Ιωάννινα και Κοζάνη κυμαίνονται από 105 έως 150 ευρώ ο τόνος.

Μοιράσου το άρθρο: