Λίγο ακόμη χρόνο έδωσαν στη δημοτική αρχή οι κάτοικοι του Τεμπλονίου προκειμένου να βρει λύση για την εναπόθεση των δεμάτων με τα απορρίμματα από το δεματοποιητή. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή λαική συνέλευση του Εξωραϊστικού συλλόγου του Τεμπλονίου στην οποία ήταν παρών και ο Δήμαρχος και με τον οποίο συνομηλούσαν για 3 τουλάχιστον ώρες.
Στη γενική συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στο μικρό γραφείο του Εξωραϊστικού συλλόγου του Τεμπλονίου στην πλατεία του χωριού ήταν παρόντες επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Πανδή και από τη δημοτική αρχή εκτός από το Δήμαρχο παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι καθαριότητας Σ. Ασπιώτης, οικονομικών Γ. Παντελιός, τεχνικών υπηρεσιών Α. Γουλής, ο Ν. Κορακιανίτης καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Ράλλης και Μ. Ράπτης. Από την παράταξη της Μ. Υδραίου ήταν ο κ. Μεταλληνός και από τη Λαϊκή συσπείρωση ο Β. Αρμενιάκος και ο Σ. Πελάης. Από τους φορείς ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Β. Καλούδης, ο πρόεδρος του σωματείου των εστιατόρων Π. Κατσαρός, από τον Εμπορικό σύλλογο ο Α. Λιτσαρδόπουλος. Έντονη κριτική ακούστηκε και από τα χείλη της κας Παπανικολοπούλου και άλλων παρευρισκομένων για την απουσία της Ένωσης Ξενοδόχων και των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, με βασικό επιχείρημα ότι αυτοί είναι που παράγουν τα περισσότερα σκουπίδια αλλά δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη λύση του προβλήματος.
Κατά της διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν οι εντάσεις και η οργή για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο ΧΥΤΑ που καθιστά την επίλυση του προβλήματος ολοένα και πιο δύσκολη όσο περνούν τα χρόνια. Ο Δήμαρχος τους εξήγησε ότι ζητά χρόνο προκειμένου να ανευρεθεί άλλος χώρος εκτός Τεμπλονίου για τα δέματα. Περιμένει την συνάντηση της Αθήνας την Τετάρτη προκειμένου να διαπιστώσει αν θα ασκηθούν πιέσεις από την κυβέρνηση προς τους δημάρχους της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας που διαχειρίζονται το εργοστάσιο της Κοζάνης ώστε να δεχθούν τα απορρίμματα της Κέρκυρας για ένα διάστημα. Παράλληλα φάνηκε να έχει παραπέμψει το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εγώ επιμένω ότι πρέπει να ανοίξει με κοινωνική συναίνεση, αν αυτή δεν υπάρχει δεν έχω τη δυνατότητα να τον ανοίξω. Ας τον ανοίξει η κυβέρνηση που έχει τη δύναμη, έχει την αστυνομία». Επίσης εξήγησε στους κατοίκους ότι στο σχεδιασμό του είναι η αποκατάσταση των 3 κυττάρων με την μέθοδο της ενοποίησης τους.

Κ. Παυλίδης

Ως πολύ καλή συζήτηση με τους κατοίκους χαρακτήρισε την συνέλευση αυτή ο βουλευτής Κώστας Παυλίδης. Στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι θέση του είναι να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης και επίσης διευκρίνισε ότι από τις συνομιλίες που έχει κάνει φαίνεται ότι η λύση της Κοζάνης σκοντάφτει στους δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας. Εξήγησε μιλώντας στους Τεμπλονιώτες ότι η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Κοζάνης δέχεται τα σκουπίδια της Κέρκυρας με 105 ευρώ τον τόνο. Αυτοί που αντιδρούν είναι οι δήμαρχοι της περιοχής οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί τα σκουπίδια ακόμη και γειτονικών περιοχών διότι πολιτική τους είναι να μην γεμίσουν το ΧΥΤΥ που έχουν φτιάξει σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τα 20 χρόνια που έχουν υπολογίσει.

Ζητούν επιστροφή 4,7 εκατομμυρίων

Εκτός από το αδιέξοδο για την εναπόθεση των απορριμμάτων ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει και μεγάλα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των προστίμων που έχουν επιβληθεί και αναμένεται να επιβληθούν. Το νεώτερο στοιχείο είναι ότι εστάλη πριν από λίγες μέρες νέο προειδοποιητικό έγγραφο από το αρμόδιο Υπουργείο για το γνωστό θέμα της επιστροφής των κονδυλίων που εκταμιεύτηκαν από την Ευρωπαική Ένωση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Το ποσόν που ζητά πίσω η Ευρωπαική Ένωση είναι 4,750 εκ ευρώ σύμφωνα με το Δήμαρχο. Το έγγραφο μάλιστα έχει ως καταληκτική ημερομηνία τη σημερινή μέρα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Δήμαρχο όμως η ημερομηνία αυτή δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα βεβαιωθεί το πρόστιμο αλλά αντίθετα το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση ακόμη ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικών με την Ευρωπαική Ένωση. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο Δήμαρχος το Υπουργείο ζητά μέχρι σήμερα να σταλεί το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του Δήμου για να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης και το οποίο έχει σταλεί.

Κατάληψη

Στο μεταξύ κλειστός είναι ο ΧΥΤΑ από τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από απόφαση της επιτροπής κατοίκων μέσης Κέρκυρας. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ’ αόριστον την κινητοποίηση ενώ σήμερα το πρωί συναντήθηκαν με την εισαγγελία Κέρκυρας η οποία αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί το χώρο του ΧΥΤΑ.
Την αντίθεση της στην κατάληψη του ΧΥΤΑ από την επιτροπή αγώνα έξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί μια ομάδα ανθρώπων να αποφασίζει για την τύχη του χωριού ερήμην του.

Δεν συμμετέχει το Αλεύκιμμον

Μετά και τις δηλώσεις του δημάρχου Κέρκυρας ότι θα είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να δεχτεί την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός κέρκυρας και πως η μοναδική λύση που απομένει είναι η λευκίμμη συνεδρίασε χθες το βράδυ εκτάκτως το ΔΣ του Αλεύχιμον. Το συμβούλιο αποφάσισε να μην παρευρεθεί τελικά στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου με τον Πάνο Σκουρλέτη για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων , όπως είχε ομόφωνα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο

Ρεπορτάζ: Μαρία Παγκράτη

Μοιράσου το άρθρο: