Με πολύ μεγάλη προσοχή και περίσκεψη παρακολουθούν οι έμποροι και οι βιοτέχνες της Ροδόπης τις αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό γιατί όπως λένε, αν ισχύσει ως έχει, αλλάζει όλη η φιλοσοφία. «Από το απλό τέλος ασφάλισης που δίναμε έως τώρα πάμε σε μια νέα τύπου φορολόγηση επί των κερδών» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης. Ο κ. Ανέστης Βαφειάδης σημειώνοντας ότι «καθορίζεται σε ένα 27% – 30% επί των κερδών, χρήματα που θα δίνονται στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τους επαγγελματίες».

Αναφέροντας το παράδειγμα μιας μέσης επιχείρησης στην Ελλάδα, υποστηρίζει πως « αν η επιχείρηση βγάζει 10.000 ευρώ κέρδη αυτό σημαίνει ότι 3000 ευρώ θα πληρώσει στην Εφορεία του. 3000 προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος και άλλες 3000 η Εφορεία. Θα μένουν στον επαγγελματία 350 ευρώ για να ζήσει. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, καθώς αν ψηφιστεί το Ασφαλιστικό ως έχει ή θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ή θα παρανομήσουν». Δίνοντας τα «χαρακτηριστικά» αυτής της παρανομίας κάνει λόγο για εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή, μαύρη εργασία και αύξηση της ανεργίας. «Ό,τι γίνεται μέχρι τώρα δηλαδή…» παρατηρούμε για να πάρουμε την απάντηση « θα είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.»

Όσον αφορά στην δική του πρόταση κάνει λόγο για ελεύθερη επιλογή ασφάλισης. «Μας κούρασε το κράτος. Να βάλει το κράτος τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας για να λειτουργήσει ο ιδιωτικός φορέας σωστά. Το κράτος πρέπει να πριμοδοτεί την ιδιωτική οικονομία βάζοντας τους κανόνες ασφαλείας για να λειτουργεί σωστά.» δηλώνει σημειώνοντας με σκωπτικό τρόπο «Αν δίναμε αυτά τα χρήματα σε μια ιδιωτική εταιρεία με ελικόπτερα θα μας πήγαιναν στα νοσοκομεία όχι με το ΕΚΑΒ που θα έρθει σε πέντε ώρες, από αγανάκτηση το λέμε αυτό κι όχι τόσο επειδή κυριολεκτούμε». Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό προκαλούν πικρές εκμυστηρεύσεις, του τύπου: «Με την υπερ-φορολόγηση έχουμε κουραστεί.»
Φώτο:Ανέστης Βαφειάδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: